A nagyobbik fiamnak ma van a névnapja, pár napja megkérdeztem, hogy milyen tortát szeretne, ő meg egész pontos leírást adott: csokis-epres-habos a tetején legyenek körben meggyszemek és középen egy marcipánfigura. Ma délelőtt nekiálltam... :)
Sütöttem egy kakaós piskótát, a mélyhűtőből kivettem egy nyáron eltett epervelőt (friss eper leturmixolva), amit egy kis zselatinnal összefőztem, készítettem egy főzött vaníliakrémet, amit kikevertem mascarponéval és habbá vert tejszínnel, majd rétegeztem és a tetejét díszítettem (a kívánalmak szerint).
Elég jó lett :)
Hozzávalók
a piskótához:
- 5 egész tojás
- 15 dkg cukor
- 12 dkg finomliszt
- 3 dkg holland kakaópor
- 2 ek étolaj
az epres réteghez:
- egy doboz epervelő (nekem egy 250 g-os mascarponés doboz volt tele)
- 2 lap zselatin (ettől nem lesz teljesen zselé állagú, csak nem lesz annyira folyós, ha valaki szilárdabbra szeretné tegyen bele több zselatint.)
a krémhez:
- egy adag creme patissiere (főzött vaníliakrém)
- 3 tojás sárgája
- 125 g cukor
- 15 g kukoricaliszt (vagy kukoricakeményítő)
- 5 g finomliszt (lehet ehelyett is kukoricaliszt, akkor a krém gluténmentes)
- egy csipet só
- 280 ml tej
- fél vanília rúd
- 7 g vaj (kb egy tk.nyi)
- 250 g mascarpone
- 125 ml (fél zacskó) habtejszín
a díszítéshez:
- dr. Oetker csokiszívek
- étcsoki forgács (zöldséghámozóval forgácsolom)
- meggy szemek (befőttből)
- csoki chips (bolti)
A piskótát gyorsított elkészítési móddal sütöm, azaz nem választom szét a tojásokat, hanem az egész tojásokat verem jó habosra a cukorral (jó pár percig, míg egészen fehér, légies lesz). Így nem emelkedik meg annyira a piskóta, és nem is esik össze, szépen vágható, nem annyira morzsálódós, mégis könnyű, szerintem szuper!
A felvert tojásos cukorhoz szitálom a lisztet és a kakaóport (egy csipet só ebbe se árt), majd hozzácsurgatom az olajat. Egy 22 cm-es tortaformában 170 fokos sütőben kb 25 perc alatt (tűpróbával ellenőrzöm) készre sütöm, rácson hagyom kihűlni.
A vanília krémhez a tojássárgákat a cukor felével és egy csipet sóval vejük habosra, közben a tejet a cukor másik felével és a vanília kikapart magjaival melegítsük forráspontig. A tojásos cukorhoz szitáljuk a liszteket, elkeverjük, majd folyamatos keverés mellett, apránként hozzászűrjük a vaníliás cukros tejet. Majd az egészet visszaöntjük az edénybe és kézi habverővel folyamatosan keverve pár perc alatt besűrítjük. Ne ijedjetek meg ha csomósnak tűnik, jól kikeverhető. Ha felforrt 1-2 perc és kész is. A tűzről levéve keverjük hozzá a vajat, majd öntsük egy tiszta edénybe. Folpack-kal lefedve (közvetlenül a felületére, hogy ne bőrösödjön meg) hagyjuk hűlni.
Az epres réteghez a fagyos epervelőt egy edényben felmelegítjük, majd a hideg vízbe áztatott lapzselatinokat kinyomkodva a langyos eperhez adjuk. Elkeverjük és ezt is hűlni hagyjuk.
A krémhez a tejszín habbá verjük, majd a habverővel kicsit felhabosítjuk a vaníliakrémet, hozzákeverjük a mascarponét (ezt még nyugodtan robotgéppel), majd óvatosan a tejszínhabot is beleforgatjuk.
Ha minden alkotóelem kihűlt és elkészült, akkor jöhet az összeállítás:
A piskótát 3 lapba vágjuk, és az alsó réteget egy tortatálra helyezzük, tortakarikát teszünk köré. Ráöntjük az eper felét, elegyengetjük, majd elsimítjuk rajta a krém harmadát. Jöhet a következő lap piskóta, majd az eper másik fele, a maradék krém fele, majd a fedőlap. A maradék krémmel megkenjük a tetejét és így pár órára hűtőbe tesszük (vagy ki az erkélyre, most pont megfelelő az időjárás ehhez).
Óvatosan lehúztam a tortakarikát is feldíszítettem a tetejét.
Isten éltesse Marcit!
Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj!