Egy tisztességes gasztroblogban kell lennie egy tisztességes burger receptnek. Ez következik most. Az én kedvenc hamburgerem kacsából készül, házi bucival, édes-savanyú-csípős mangóchutneyval, egy szelet cheddar sajttal és ropogós rukkola levelekkel. A kifinomultság még egy ilyen utcai kajában is megjelenhet, ez a burger ígérem fényévekre lesz a "Mcszokottól" ;)
A házi buci elkészítésével kell kezdeni. Végigolvastam rengeteg és már ki is próbáltam pár hamburgerzsemle receptet, nekem ez vált be legjobban. A sima kenyértésztához képest a hamburgerzsemlében általában van egy kis joghurt, vagy vaj, így a végeredmény puha, egyáltalán nem száraz és morzsálódós, kívül mégis ropogós kis zsömle. Én a vajas verzióra szavazok.
Hamburgerzsemle hozzávalók: (5 kisebb zsemléhez)
- 225 g liszt (én most finomliszttel csináltam, de kenyérliszttel talán még jobb lenne)
- 25 g vaj
- 125 ml langyos tej
- 12,5 g élesztő
- 1 kk cukor
- 1 kk só
- 1 tojásfehérje a megkenéshez és egy kevés szezámmag a szóráshoz
Az élesztőt morzsoljuk a tejbe, szórjuk bele a cukrot is (nem kell nagyon felfuttatni, csak várjuk meg, hogy "megmoccanjon", hogy látszódjon, hogy "működnek" az élesztőgombák.) A lisztet keverjük el a sóval és morzsoljuk el a vajjal, majd öntsük hozzá az élesztős tejet. Dagasszuk a tésztát legalább 10 percig, míg teljesen egynemű és ruganyos lesz. Ez a titka az egésznek, ha ezt lespóroljuk nem lesz elég levegős a buci.
Majd szobahőmérsékleten kelesszük két órát. Ezalatt elkészíthetjük a mangóchutneyt.
Mangóchutney hozzávalók:
- 1 érett mangó
- 1 fej lilahagyma
- só, bors
- 1 tk currypor
- 1 ek. mustármag
- 60 ml almaecet
- 4 ek. nádcukor
- 1 kis piros chili kimagozva, finomra vágva
- kb 1 dl. 100%-os almalé
Egy kis olajon dinszteljük meg a hagymát, majd szórjuk rá a fűszereket, ha elkezdenek illatozni öntsük fel az ecettel, tegyük hozzá a cukrot, majd a kockára vágott mangót, a chilit.
Lefedve, takarék lángon, néha megkevergetve, kb. egy óra alatt főzzük ragacsos állagúra, közben ha kevés lenne a folyadék alatta, akkor almalével öntsük fel. A végeredmény egy lekvár állagú, de azért még darabos szósz.
Buci sütés:
Ha letelt a 2 óra kelesztési idő, akkor formázzunk kis zsömléket a tésztából, majd sütőlapra helyezve pihentessük további 40 percet. Majd kenjük meg tojásfehérjével és szórjuk meg szezámmaggal a zsömléket.
200 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sülnek. Egy apró praktika: én egy forró vízzel telt edényt szoktam a sütő aljába tenni, a gőz segít még ropogósabbá tenni a zsömlék felszínét.
Húspogácsa hozzávalók:
A húspogácsához a kacsamell húsa mellett egy kis bőrt is érdemes a húshoz darálni, akkor lesz igazán szaftos a végeredmény. A kacsa húsa önmagában is olyan ízes, hogy nem igen kell fűszerezni, én csak sóztam, borsoztam és egy csipet szódabikarbónát kevertem hozzá, ami könnyebbé teszi a húspogácsa állagát.
- 40 dkg kacsamell darálva és egy darabka hájas bőr
-
só, bors, szódabikarbóna
A darált húst fűszerezzük és megformázzuk belőlük a húspogácsákat. Kacsazsíron, vagy olajon, jó forró serpenyőben oldalanként 3-4 perc alatt átsütjük a húspogácsákat. Nem szabad kiszárítani.
A még forró húspogácsákra ráteszünk 1-1 szelet cheddar sajtot, ami így szépen ráolvad.
Összeállítás: a kihűlt bucikat félbe vágjuk, az aljukra kanalazunk a mangóchutneyból, ráültetjük a sajtos húspogácsákat és a tetejére friss rukkolát halmozunk. Becsukjuk, hurkapálcával rögzíthetjük a kalapját és azonnal fogyasztjuk.
Fotók: Fördős Péter
Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj!