Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

Az én kedvenc hamburgerem, kacsából, mi másból

házi buciban, mangóchutneyval, cheddar sajttal és friss rukkolával

2015. január 21. - HZsuzsi84

img_1208.jpg

Egy tisztességes gasztroblogban kell lennie egy tisztességes burger receptnek. Ez következik most. Az én kedvenc hamburgerem kacsából készül, házi bucival, édes-savanyú-csípős mangóchutneyval, egy szelet cheddar sajttal és ropogós rukkola levelekkel. A kifinomultság még egy ilyen utcai kajában is megjelenhet, ez a burger ígérem fényévekre lesz a "Mcszokottól" ;)

img_1199.jpg

A házi buci elkészítésével kell kezdeni. Végigolvastam rengeteg és már ki is próbáltam pár hamburgerzsemle receptet, nekem ez vált be legjobban. A sima kenyértésztához képest a hamburgerzsemlében általában van egy kis joghurt, vagy vaj, így a végeredmény puha, egyáltalán nem száraz és morzsálódós, kívül mégis ropogós kis zsömle. Én a vajas verzióra szavazok. 

Hamburgerzsemle hozzávalók: (5 kisebb zsemléhez)

  • 225 g liszt (én most finomliszttel csináltam, de kenyérliszttel talán még jobb lenne)
  • 25 g vaj
  • 125 ml langyos tej
  • 12,5 g élesztő
  • 1 kk cukor
  • 1 kk só
  • 1 tojásfehérje a megkenéshez és egy kevés szezámmag a szóráshoz 

Az élesztőt morzsoljuk a tejbe, szórjuk bele a cukrot is (nem kell nagyon felfuttatni, csak várjuk meg, hogy "megmoccanjon", hogy látszódjon, hogy "működnek" az élesztőgombák.) A lisztet keverjük el a sóval és morzsoljuk el a vajjal, majd öntsük hozzá az élesztős tejet. Dagasszuk a tésztát legalább 10 percig, míg teljesen egynemű és ruganyos lesz. Ez a titka az egésznek, ha ezt lespóroljuk nem lesz elég levegős a buci. 

Majd szobahőmérsékleten kelesszük két órát. Ezalatt elkészíthetjük a mangóchutneyt. 

Mangóchutney hozzávalók: 

  • 1 érett mangó
  • 1 fej lilahagyma
  • só, bors
  • 1 tk currypor
  • 1 ek. mustármag
  • 60 ml almaecet
  • 4 ek. nádcukor
  • 1 kis piros chili kimagozva, finomra vágva 
  • kb 1 dl. 100%-os almalé

img_1001.jpg

Egy kis olajon dinszteljük meg a hagymát, majd szórjuk rá a fűszereket, ha elkezdenek illatozni öntsük fel az ecettel, tegyük hozzá a cukrot, majd a kockára vágott mangót, a chilit.

img_10692.jpg

Lefedve, takarék lángon, néha megkevergetve, kb. egy óra alatt főzzük ragacsos állagúra, közben ha kevés lenne a folyadék alatta, akkor almalével öntsük fel. A végeredmény egy lekvár állagú, de azért még darabos szósz.

img_1073.jpg

Buci sütés:

Ha letelt a 2 óra kelesztési idő, akkor formázzunk kis zsömléket a tésztából, majd sütőlapra helyezve pihentessük további 40 percet. Majd kenjük meg tojásfehérjével és szórjuk meg szezámmaggal a zsömléket.

200 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sülnek. Egy apró praktika: én egy forró vízzel telt edényt szoktam a sütő aljába tenni, a gőz segít még ropogósabbá tenni a zsömlék felszínét. 

Húspogácsa hozzávalók:

A húspogácsához a kacsamell húsa mellett egy kis bőrt is érdemes a húshoz darálni, akkor lesz igazán szaftos a végeredmény. A kacsa húsa önmagában is olyan ízes, hogy nem igen kell fűszerezni, én csak sóztam, borsoztam és egy csipet szódabikarbónát kevertem hozzá, ami könnyebbé teszi a húspogácsa állagát. 

  • 40 dkg kacsamell darálva és egy darabka hájas bőr
    •  só, bors, szódabikarbóna

    A darált húst fűszerezzük és megformázzuk belőlük a húspogácsákat. Kacsazsíron, vagy olajon, jó forró serpenyőben oldalanként 3-4 perc alatt átsütjük a húspogácsákat. Nem szabad kiszárítani. 

    img_1139.jpg

    A még forró húspogácsákra ráteszünk 1-1 szelet cheddar sajtot, ami így szépen ráolvad. 

    Összeállítás: a kihűlt bucikat félbe vágjuk, az aljukra kanalazunk a mangóchutneyból, ráültetjük a sajtos húspogácsákat és a tetejére friss rukkolát halmozunk. Becsukjuk, hurkapálcával rögzíthetjük a kalapját és azonnal fogyasztjuk. 

    img_1201.jpg

     Fotók: Fördős Péter 

     Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

     

     

    A bejegyzés trackback címe:

    https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr257042171

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Piszkos Freud 2015.01.23. 08:50:22

    Nem rossz recept, bár én biztos inkább a comb húsát használnám. Ízesebb, és jobban illik a hamburger stílushoz, mint a melle.

    HZsuzsi84 2015.01.23. 09:12:00

    @Piszkos Freud: Nyugodtan használd a combot is, ez ízlés kérdése, én azért szeretem a mellét, mert pillanatok alatt megsül, nem kell attól félni, hogy rágós marad pl. Ízesnek meg nagyon ízes, kacsáról van szó, nem csirkéről :)
    süti beállítások módosítása