Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

Csokiszuflé, csokifondant, lávasüti, hívjuk ahogy akarjuk

egy villantós vendégváró desszert, amivel tuti sikert aratsz

2015. február 07. - HZsuzsi84

img_0209.JPG

Kívül szilárd, belül folyós, csokibomba a legjobb fajtából! 

Éttermek étlapján is gyakran találkozunk ezzel a szuper desszerttel, szerintem én már kb. mindenkinek csináltam ilyet, aki valaha jött hozzánk vendégségbe (akinek nem, nyugodtan reklamáljon!)

Pillanatok alatt összedobható, szinte mindig van otthon hozzá minden, és ha az egyetlen buktatóját, a megfelelő sütési időt és hőmérsékletet kitapasztaljuk, akkor elronthatatlan is. Ha elhangzik a "nincs itthon valami finomság?" klasszikus kérdés, akkor ezt még akár este 9-kor is hajlandó vagyok összedobni, na szerintetek akkor mennyire finom? :)

Hozzávalók: 4 db 125 ml-es formához

  • 5 dkg 70%-os étcsoki
  • 5 dkg vaj vagy 4 dkg margarin (a margarin vizesebb, abból elég kevesebb)
  • 1 egész tojás
  • 1 tojás sárgája
  • 6 dkg cukor
  • 2 ek narancslikőr (vagy bármi más alkohol)
  • 5 dkg finomliszt
  • a formákhoz: kevés vaj és kakaópor

Egy kis lábosba vizet teszünk, ráhelyezünk egy tálat (az alja ne lógjon bele a vízbe) és a gőz fölött összeolvasztjuk a vajat és a csokit. A tojásokat a cukorral és egy csipet sóval habosra keverjük, hozzáadjuk a vajas-csokis keveréket, a likőrt és a lisztet is. Elkeverjük, itt már nem kell sokáig verni. 

A szuflé formákat kivajazzuk és kakaóporral kiszórjuk, majd elosztjuk bennük a masszát. 4 db 125 ml-es formába elég ez az adag. 

img_0180.JPG

Légkeveréses sütőben, 160 fokon 12 perc alatt sül tökéletesre. A sütőből kivéve azonnal kis tányérokra borítjuk, porcukorral megszórva, tejszínhabbal, vagy vaníliafagyival tálaljuk. Világbajnok, én mondom. 

img_0200.JPG

A sütési időt ki kell kísérletezni, mert sütő és sütő között is lehet különbség. Ha túl hamar kivesszük, akkor amikor kiborítjuk nem marad egyben, szétfolyik, ha túlsütjük, akkor meg nem marad folyós a közepe. E kettő közötti állapotot kell elérni. Amikor éppen jó, akkor szilárdnak tűnik a teteje, de még picit remegős az egész. Akkor kell kiborítani, és ha egyben maradt, akkor 99% hogy jó. Ha megvágjuk és folyik belül, akkor 100% :)

img_0203.JPG

De nem kell félni, az elrontott darabok is el fognak fogyni, tuti!

img_0956.JPG

 Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj!

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr777147755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Benedith 2015.02.07. 16:42:05

Hát elég jól néz ki! ♥

HZsuzsi84 2015.02.07. 17:28:57

@Étteremkritikus: Akkor már legalább ketten vagyunk :)

Bandit81 · http://sunseaty.blog.hu 2015.02.07. 18:47:25

A liszt az osszekeverésnél megy bele mint a piskotánál?

Bandit81 · http://sunseaty.blog.hu 2015.02.07. 19:41:33

Már kész is, eddig nem csináltam sose ilyet, nagyon jó lett! Mivel nincs szuflé formánk kettők kávéscsészében, kettőt fém muffin formában készítettem. Mindkettő kijött a formából könnyen, a csészés pont jó folyós közepű lett, a muffinost 10 percnél ki kellett volna venni de a gyerekeknek átsülve jó lesz. Annyi az előkészítés mint a sütés, ha kedvünk támad rá úgy tűnik fél óra után már csak azon kell gondolkodni, milyen lekvárral együk!

HZsuzsi84 2015.02.07. 19:48:31

@Bandit26: De jóóó! Örülök nagyon. Bocsi, a leírásból tényleg kimaradt a liszt, már azóta javítottam. De akkor megoldottad. Szupi :)
süti beállítások módosítása