Egy különleges sütiformával egy átlagos süteményt is ünnepivé varázsolhatunk. Ezektől a virág alakú madeleine-ektől olyan tavaszi hangulatom lett, hogy már a ködszitáláson keresztül is érzem a tavasz szelét :)
Madeleine receptet már posztoltam a blogon, de ez most egy másik lesz, szerintem még jobb. Vettem egy szilikonos mini madeleine sütőformát a Tchibo boltban nemrég, és a használati utasításon volt ez a recept.
Ezt használtam a virág alakú formához is. Gyönyörűek lettek. Az adag éppen ehhez a 20 db-os formához elegendő.
Ez is egy Nordicware sütőforma, még mindig nem tudok napirendre térni, hogy még az ilyen részletgazdag mintájú sütemény is úgy pottyan ki a mélyedésekből, hogy egy morzsányi nyomot nem hagy benne, gyakorlatilag elöblítem és tiszta, olyan mint új korában. Ígérjétek meg, hogy kipróbáljátok! :)
Ha nem akartok beruházni egy speciális mintájú formára, akkor ott a bérlési lehetőség: 990 Ft-ért 3 napra hazavihetitek és akkor majd jól beleszerettek :)
És használjátok a Rozékacsa02-es kuponkódot a Kookta oldalán, vagy személyes vásárlásnál a boltban, és akkor 10 % kedvezményt kaptok a vásárlás végösszegéből.
Hozzávalók:
- 100 g vaj
- 1 tojás
- 90 g cukor
- 1 csipet só
- 120 g liszt
- 1/2 tk sütőpor
- 1 kezeletlen héjú narancs reszelt héja (vagy narancs és citromhéj vegyesen)
- olvasztott vaj és liszt a forma kikenéséhez
A forma mélyedéseit, biztos, ami biztos alapon egy szilikon ecset segítségével kikenjük olvasztott vajjal és megszórjuk liszttel.
A vajat egy kis edényben megolvasztjuk, majd hozzáreszeljük a citrus(ok) héját, a meleg zsiradékban kiázva az illóolajai még jobban érvényesülnek. Félretesszük picit hűlni.
A tojást habosra verjük a cukorral és a sóval, majd rászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, végül hozzácsorgatjuk a vajat és alaposan elkeverjük.
A masszát szétosztjuk a forma mélyedéseiben, majd egy órára a hűtőbe tesszük pihenni.
Légkeverésen 175 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt aranybarnára sütjük őket. A formából még melegen kifordítjuk, majd amint nem forró a tepsi elöblítjük.
A kész madeleine-virágokat én most csak porcukorral szórtam meg, de akár készíthetünk rá cukormázat porckorból és pár csepp narancsléből, vagy megcsorgathatjuk olvasztott csokival.
Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj!