A klasszikus pesto hozzávalói ugyebár: bazsalikom+fokhagyma+parmezán+fenyőmag+olívaolaj
De pestot gyakorlatilag bármilyen zöldfűszerből lehet csinálni, és a magokat is ízlés szerint lehet variálni benne. Tavasszal nagyon szeretem pl. a medvehagymásat, akkor fokhagyma nem kell bele, mert a medvehagyma levelének van egy fokhagymás csípőssége. De az olaszok pesto rossoja, a paradicsomos verzió is nagyon szuper tud lenni egy tésztán. Fenyőmag helyett mandulával, vagy dióval. Millió variáció van.
Ha azonban a zöldfűszer egy részét valamilyen zöldséggel váltjuk ki, akkor még testesebb mártást kaphatunk, ami igazán gazdag feltéte lehet egy egyszerű tésztának.
Bill Granger, ausztrál szakács (Bill, Sydney szakácsa) könyvében van egy spárgapesztós recept, amikor évekkel ezelőtt először kipróbáltam, teljesen rákattantam, minden évben emiatt várom legjobban a spárga szezon.
Az előfőzött spárgák csúcsát félreteszi, és a többi részéből pestot csinál, turmixgépben összezúzza, megy még bele: bébispenót, fokhagyma, parmezán, mandula, citromhéj, citromlé, só, bors és olívaolaj. Isteni finom. Csináltam idén is, de egyrészt nem fényképeztem le, másrészt a spárgaszezon is a végét járja. De ha még találtok, próbáljátok ki!!!
Zsenge zöldborsó viszont van, így jöjjön ez.
Hozzávalók (3 főre)
- 300 g zsenge friss zöldborsó (pucolt mennyiség)
- 2 gerezd új fokhagyma
- 1 jó nagy marék bazsalikom levél (vagy bátrabbaknak menta)
- 1 nagy csokor petrezselyem
- 5 dkg mandula száraz serpenyőben megpirítva
- 3 dkg parmezán
- 1 dl olívaolaj
- só, bors
- apró bacon kockák
- 25-30 dkg tészta (p. rigatoni)
Egy darabka vajon a friss borsót picit megfuttatjuk, éppen csak annyira, hogy a nyersességét elveszítse, megráncosodni ne hagyjuk. A 3/4-ét aprítógépbe öntjük, a többit félretesszük a végén a tálaláshoz. Mehet hozzá az apróra vágott fokhagyma, a pirított mandula, a durvára vágott zöldfűszerek, a reszelt parmezán, az olívaolaj és az egészet összezúzzuk. Sózzuk, borsozzuk, és ha túl sűrű lenne, még olívaolajjal hígítjuk.
Közben odatesszük a tésztát főzni, ha al dentére főtt, akkor a pestoval és egy merőkanálnyi tésztafőző vízzel összekeverjük, és rászórjuk az elején félretett borsószemeket.
A bacon kockákat serpenyőben ropogósra pirítjuk és tálaláskor a tésztára szórjuk. Mehet még rá frissen reszelt parmezán is (nekem pont elfogyott).
Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj!