Mi most elszökünk egy picit a horvát tengerpartra, ahol reményeim szerint eszünk majd friss halakat, cserébe ti meg kaptok egy pisztrángos receptet. A pisztráng alig drágább mint a csirkemell (én a METRO-ban szoktam venni), pofon egyszerű elkészíteni és szerintem a legfinomabb édesvízi hal. Fehér húsú, nem hal szagú (tényleg!), és ha ügyesen eszi az ember az összes szálka a gerincével együtt egyben kijön és még köpködni sem kell. Nálunk (legnagyobb örömömre) a gyerekek is imádják.
A körete egy francia rakott zöldség volt: fokhagymával párolt cukkini szeletek, reszelt sajt és egy lilahagymás paradicsomos réteg sok zöldfűszerrel összesütve. Grillezett húsok, halak mellé kiváló. De vegetáriánusoknak akár önálló fogásként is megállja a helyét.
Hozzávalók a sült pisztránghoz:
- személyenként 1 egész pisztráng (300 g körül szokott lenni)
- halanként 1-1 ág friss rozmaring és oregano
- halanként 3-4 félkarika citrom
- só, bors, olívaolaj
A pisztrángokat konyhakész állapotban veszem, onnan lehet tudni, hogy frissek, hogy szép fényes a bőrük és csillog a szemük. Ha már "opálos a tekintetük" akkor nem érdemes megvenni.
A halakat megmossuk, szárazra töröljük és a bőrét kicsit beirdaljuk. Kívül-belül alaposan sózzuk, borsozzuk. A hasukba 1-1 ág rozmaringot és oreganot teszünk, majd 3-4 (amennyi elfér benne) citromszeletet. Meglocsoljuk olívaolajjal.
190 fokos sütőben 15-20 perc alatt tökéletesre sül. Akkor jó, ha a szemei kifehérednek és a bőre kicsit megpirul.
Hozzávalók a zöldséges tianhoz (4 főre)
- 500 g cukkini
- szerecsendió, só, bors, olívaolaj
- 4 duci gerezd fokhagyma
- 10-15 dkg reszelt sajt (én ementálit használtam, de bármi más jó)
- 2 lilahagyma
- 700 g paradicsom
- fél dl száraz fehérbor
- 1 csokor petrezselyem
- néhány kakukkfű
A cukkinit vékony szeletekre vágjuk, én a robotgép szeletelő feltétével csináltam.
Olívaolajon forró serpenyőben kicsit megpároljuk, rányomunk két gerezd fokhagymát, sózzuk, borsozzuk és reszelünk rá friss szerecsendiót. Pár perc és kész (nem kell "cucára" főzni). Egy sütőtál aljára terítjük. Eloszlatjuk rajta a reszelt sajtot.
A paradicsomok héját kereszt alakban bevágjuk, leforrázzuk, egy picit állni hagyjuk, hogy könnyen lehúzhassuk a héját. A lilahagymát apróra vágjuk és olívaolajon megdinszteljük. Közben felkockázzuk a paradicsomot, mehet az is a hagymára. Felöntjük a fehérborral, sózzuk, borsozzuk, majd kb. 10 perc takaréklángon való főzéssel besűrítjük. Hozzáadjuk a petrezselymet és a sajtos réteg tetejére simítjuk, rászórjuk a kakukkfű ágakat.
180 fokos sütőben 20 perc alatt összesütjük.
Tálalás előtt egy hagyjuk langyosra hűlni, hogy szépen lehessen vágni.
Tálalás!!!!
Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj!