Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

Jacket potato édesburgonyából

2020. november 23. - HZsuzsi84

img_20201117_181150.jpg

A töltött krumpli egy irtó jó műfaj, a végtelenségig variálható, és általában töretlen a sikere. Édesburgonyából sokkal jobban szeretem, nem csak azért, mert csodás a színe, hanem jóval ízesebb, mint a sima krumpli, és egészségsebb is.

Hozzávalók 5 személyre:

  • 5 közepes édesburgonya
  • só, bors
  • olívaolaj
  • 500 g darálthús (sertés-, marha- vegyesen)
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 mk őrölt koriander
  • 1 mk őrölt római kömény
  • 1 tk majoranna
  • 1 tk oregano
  • 1 mk füstölt pirospaprika
  • 1 konzerv darabolt paradicsom (400 g)
  • 50 ml vörösbor
  • 100 ml alaplé/húsleves/víz
  • cheddar sajt a tetejére

A salsához:

  • 4 szem paradicsom
  • 1 kis fej lilahagyma
  • 1 csokor petrezselyem/koriander
  • olívaolaj
  • citrom
  • só, bors

A tálaláshoz:

  • tejföl

Az édesburgonyákat alaposan megsikáljuk, majd 200 fokra előmelegített sütőben, mérettől függően 35-45 perc alatt elősütjük. Közben elkészítjük a húsos ragut.  A hagymát apróra vágjuk, kevés olívaolajon megdinszteljük, közben picit érdemes megsózni, akkor kevésbé kap oda. Rádobjuk a darált húst, fehéredésig pirítjuk, majd rányomjuk a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk. Rászórjuk a többi fűszert is, illatozásig pirítjuk, majd felöntjük a vörösborral. Elforraljuk az alkoholt, majd jöhet az alaplé és a paradicsom. Sózzuk, borsozzuk. A ragut felforraljuk, majd alacsony lángon rotyogtatjuk, míg az édesburgonya elkészül. 

A megsült édesburgonyákat kereszt alakban bevágjuk, oldalról kicsit megnyomjuk, hogy szétnyíljanak, majd megpakoljuk a húsos raguval. Cheddar sajtot reszelünk a tetejére és visszatoljuk a sütőbe. Kb.10 perc alatt összesütjük. 

Közben elkészítjük a salsát. A lilahagymát apróra vágjuk, a paradicsomokat félbevágjuk, a belső magos levét kikaparjuk, majd a húsát szintén felaprítjuk. Meglocsoljuk olívaolajjal, facsarunk rá kevés citromot, sózzuk, borsozzuk, és összekeverjük az aprított petrezselyemmel/korianderrel. 

A megsült jacket potato tetejére tálalásnál tejföt és salsát kanalazunk. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr6816291428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása