A töltött krumpli egy irtó jó műfaj, a végtelenségig variálható, és általában töretlen a sikere. Édesburgonyából sokkal jobban szeretem, nem csak azért, mert csodás a színe, hanem jóval ízesebb, mint a sima krumpli, és egészségsebb is.
Hozzávalók 5 személyre:
- 5 közepes édesburgonya
- só, bors
- olívaolaj
- 500 g darálthús (sertés-, marha- vegyesen)
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 mk őrölt koriander
- 1 mk őrölt római kömény
- 1 tk majoranna
- 1 tk oregano
- 1 mk füstölt pirospaprika
- 1 konzerv darabolt paradicsom (400 g)
- 50 ml vörösbor
- 100 ml alaplé/húsleves/víz
- cheddar sajt a tetejére
A salsához:
- 4 szem paradicsom
- 1 kis fej lilahagyma
- 1 csokor petrezselyem/koriander
- olívaolaj
- citrom
- só, bors
A tálaláshoz:
- tejföl
Az édesburgonyákat alaposan megsikáljuk, majd 200 fokra előmelegített sütőben, mérettől függően 35-45 perc alatt elősütjük. Közben elkészítjük a húsos ragut. A hagymát apróra vágjuk, kevés olívaolajon megdinszteljük, közben picit érdemes megsózni, akkor kevésbé kap oda. Rádobjuk a darált húst, fehéredésig pirítjuk, majd rányomjuk a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk. Rászórjuk a többi fűszert is, illatozásig pirítjuk, majd felöntjük a vörösborral. Elforraljuk az alkoholt, majd jöhet az alaplé és a paradicsom. Sózzuk, borsozzuk. A ragut felforraljuk, majd alacsony lángon rotyogtatjuk, míg az édesburgonya elkészül.
A megsült édesburgonyákat kereszt alakban bevágjuk, oldalról kicsit megnyomjuk, hogy szétnyíljanak, majd megpakoljuk a húsos raguval. Cheddar sajtot reszelünk a tetejére és visszatoljuk a sütőbe. Kb.10 perc alatt összesütjük.
Közben elkészítjük a salsát. A lilahagymát apróra vágjuk, a paradicsomokat félbevágjuk, a belső magos levét kikaparjuk, majd a húsát szintén felaprítjuk. Meglocsoljuk olívaolajjal, facsarunk rá kevés citromot, sózzuk, borsozzuk, és összekeverjük az aprított petrezselyemmel/korianderrel.
A megsült jacket potato tetejére tálalásnál tejföt és salsát kanalazunk.