Ahogy tavasszal meglátom az első tököket (általában még aranyáron), nem bírom ki, azonnal veszek belőle és már töltöm is meg. A gyerekek csak a darált húsos-rizses tölteléket szokták enni, a tökhöz és a tejfölhöz nem ragaszkodnak :) de fifikás vagyok ám, a tök belseje belekerül a töltelékbe, csak nem tudják :D
A tölteléket rizs helyett lehet dúsítani kölessel vagy bulgurral is, apríthattok bele kápia paprikát, vagy paradicsomot. Ez egy alaprecept, variálja mindenki ízlése szerint!
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 kisebb zsenge tök
- olívaolaj
- só, bors
- 500 g darált hús
- 1 fej hagyma
- 3 szál újhagyma
- 2 szál zellerszár
- 150 ml fehérbor
- pár szál friss majoranna
- 2 csokor friss kapor
- 1 bögre rizs
- 300 ml tejföl
- 1 marék reszelt parmezán
A tököt meghámozzuk, félbevágjuk, egy kés hegyével bevagdossuk a belsejét, majd egy kanállal kikaparjuk, de nem dobjuk ki. A kivájt tököket olívaolajjal megkenve 180 fokra előmelegített sütőben, egy kiolajozott hőálló tálban 15 perc alatt elősütjük. Közben elkészítjük a tölteléket. A hagymát, az újhagymát és a zellerszárat apróra vágjuk és kevés olívaolajon megdinszteljük. Rádobjuk a darált húst, fehéredésig pirítjuk, majd sózzuk, borsozzuk. Ráöntjük a bort és hozzáadjuk a tök kivájt belsejét, ami gyakorlatilag a főzés során eltűnik majd benne. Aprított majorannával és az aprított kapor felével ízesítjük.
Közben egy másik edényben másfélszeres mennyiségű sós vízben megfőzzük a rizst.
A tejfölt kikeverjük egy kevés forró vízzel, hogy picit folyékonyabb legyen, majd sózzuk, borsozzuk és hozzákeverjük a maradék aprított kaprot.
Ha a húsos ragu elkészült, hozzákeverjük a főtt rizst. Az elősütött tököket belülről megsózzuk (nem kell sajnálni, a tök neutrális íze eléggé viszi a sót), majd belekanalazzuk a tölteléket, és eloszlatjuk a tetején a kapros tejfölt. Megszórjuk reszelt parmezánnal, és visszatoljuk a sütőbe. Amint szépen megpirul a teteje, kész is van. 10 perc pihentetés után tálaljuk. Kovászos uborka, uborkasaláta, vagy egy friss zöldsaláta remek kísérője lehet.
Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj!