Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

Töltött tök

2019. július 17. - HZsuzsi84

_20190430_211807.jpgAhogy tavasszal meglátom az első tököket (általában még aranyáron), nem bírom ki, azonnal veszek belőle és már töltöm is meg. A gyerekek csak a darált húsos-rizses tölteléket szokták enni, a tökhöz és a tejfölhöz nem ragaszkodnak :) de fifikás vagyok ám, a tök belseje belekerül a töltelékbe, csak nem tudják :D 

A tölteléket rizs helyett lehet dúsítani kölessel vagy bulgurral is, apríthattok bele kápia paprikát, vagy paradicsomot. Ez egy alaprecept, variálja mindenki ízlése szerint! 

 Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 kisebb zsenge tök
  • olívaolaj
  • só, bors
  • 500 g darált hús
  • 1 fej hagyma
  • 3 szál újhagyma
  • 2 szál zellerszár
  • 150 ml fehérbor
  • pár szál friss majoranna
  • 2 csokor friss kapor
  • 1 bögre rizs
  • 300 ml tejföl
  • 1 marék reszelt parmezán

A tököt meghámozzuk, félbevágjuk, egy kés hegyével bevagdossuk a belsejét, majd egy kanállal kikaparjuk, de nem dobjuk ki. A kivájt tököket olívaolajjal megkenve 180 fokra előmelegített sütőben, egy kiolajozott hőálló tálban 15 perc alatt elősütjük. Közben elkészítjük a tölteléket. A hagymát, az újhagymát és a zellerszárat apróra vágjuk és kevés olívaolajon megdinszteljük. Rádobjuk a darált húst, fehéredésig pirítjuk, majd sózzuk, borsozzuk. Ráöntjük a bort és hozzáadjuk a tök kivájt belsejét, ami gyakorlatilag a főzés során eltűnik majd benne. Aprított majorannával és az aprított kapor felével ízesítjük.

Közben egy másik edényben másfélszeres mennyiségű sós vízben megfőzzük a rizst. 

A tejfölt kikeverjük egy kevés forró vízzel, hogy picit folyékonyabb legyen, majd sózzuk, borsozzuk és hozzákeverjük a maradék aprított kaprot. 

Ha a húsos ragu elkészült, hozzákeverjük a főtt rizst. Az elősütött tököket belülről megsózzuk (nem kell sajnálni, a tök neutrális íze eléggé viszi a sót), majd belekanalazzuk a tölteléket, és eloszlatjuk a tetején a kapros tejfölt. Megszórjuk reszelt parmezánnal, és visszatoljuk a sütőbe. Amint szépen megpirul a teteje, kész is van. 10 perc pihentetés után tálaljuk. Kovászos uborka, uborkasaláta, vagy egy friss zöldsaláta remek kísérője lehet. 

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr9714796288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása