Akármennyire is tudom, hogy a reggelizés a nap legfontosabb étkezése, hétköznap nem vagyok olyan jó benne. Viszont ha ilyen isteni ropogós granola lapul a csatos üvegben itthon, akkor alig várom már, hogy reggel legyen és egy pohár joghurttal és friss gyümölccsel lerétegezve elfogyasszam a világ legfinomabb egészséges reggelijét. Isteni finom, mégsem agyoncukrozott bolti változat. Szerintem ennél jobb müzli nincs a világon.
Hozzávalók a magos granolához (kb. 800 g lesz belőle)
- 350 g zabpehely (bio boltokban lehet kapni garantáltan gluténmentes, gluténnal nem szennyezett zabpelyhet, akkor gluténmentes lesz az egész keverék)
- 250 g olajos mag vegyesen (én törökmogyorót, napraforgót, mandulát és tökmagot használtam, de lehet bármi mást: diót, kesudiót, földimogyorót, pekándiót, pisztáciát, bármit)
- 150 g méz
- 50 ml napraforgóolaj
- 50 ml 100% almalé
- 1 mk só
- 1 mk fahéj
- + 50 g kókuszreszelék vagy kókuszchips
- + 40 g natúr kukoricapehely, vagy bármilyen puffasztott gabona (ezeket nem kell pirítani)
A zabpelyhet és a választott magokat összekeverjük a sóval és a fahéjjal. A mézet, az olajat és az almalevet összemelegítjük, majd ráöntjük a száraz keverékre. Alaposan átkeverjük, majd sütőpapírral borított tepsire terítjük. 160 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük. Nem szabad magára hagyni, kb. 5 percenként alaposan át kell keverni, csak úgy tud egyenletesen pirulni. Az utolsó 5 perc előtt rászórjuk a kókuszt is, az nagyon gyorsan pirul, így nem kell neki sok idő.
Ha elkészült megvárjuk, hogy kihűljön, majd hozzákeverjük a kukoricapelyhet is és jól záródó üvegbe töltjük (a szabad levegőn magába szívja a levegő nedvességtartalmát és elveszti ropogósságát, így mindenképp zárt dobozban/üvegben kell tárolni).
Natúr joghurttal és friss gyümölccsel, esetleg egy pici mézzel meglocsolva tálaljuk. De szárazon ropogtatva is isteni csemege.
Hozzávalók az aszalt gyümölcsös granolához (jó nagy adag, 1 kg lesz belőle)
- 500 g zabpehely
- 150 g méz
- 50 ml napraforgóolaj
- 50 ml 100% almalé
- 1 tk só
- 1 tk fahéj
- + 100 g mazsola
- + 100 g aszalt áfonya
- + 100 g aszalt sárgabarack apró kockákra vágva
- + 25 g almaszirom összetörve
- + 50 g kókuszreszelék vagy kókuszchips
- + 50 g natúr kukoricapehely
Az elkészítés hasonló, mint a magos verzióé, a zabpelyhet pirítjuk a mézes keverékkel, utolsó 5 percben hozzáadva a kókuszt, majd ha kihűlt hozzákeverjük az aszalt gyümölcsöket és a kukoricapelyhet.
Természetesen lehet vegyesen csinálni magos és gyümölcsös verziót is. Variáljátok ízlésetek szerint. A képen látható a magos változat mazsolával (és épp kukoricapehely nélkül).
Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj!