Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

Indiai sárgarépakrémleves

2017. február 08. - HZsuzsi84

img_9301_large.JPG

Imádom az olyan krémleveseket, amikor egy egyszerű, nem túl karakteres ízű zöldség a fűszereknek köszönhetően életre kel és egészen új dimenzióba repíti azt. Ez maximálisan ilyen, egy vakteszten szerintem sokan nem tudnák megmondani, hogy az alapanyag: sárgarépa. Mindegy, hogy kicsi vagy nagy, görbe vagy egyenes, az india ízvilágú sárgarépakrémleves igazi ízorgia, a bébipapi jellegű répapürét mindenki verje ki a fejébő! 

Hozzávalók:

  • 75 dkg sárgarépa
  • só, bors, olívaolaj
  • 1,2 l víz
  • 1,5 dl kókusztej
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 5 cm friss gyömbér
  • 2 ek. paradicsompüré
  • fűszerek: 1-1 tk. egész  római kömény, koriander, mustármag, és őrölt garam masala, kurkuma, currypor, cayenne bors, füstölt piros paprika
  • fél citrom leve
  • a tálalálshoz: friss koriander vagy petrezselyem, kesudió, bacon

A sárgarépát megpucoljuk és nagyobb darabokra vágjuk, majd sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk olívaolajjal és 200 fokos sütőben kb fél óra alatt megsütjük. Az nem baj, ha nem lesz vajpuha, főzni is fogjuk még, de az jó, ha már kap egy kis pörzsanyagot, azaz megbarnul. 

Amíg a répa sül, elkészítjük a fűszeres alapot. A hagymát, a fokhagymát és a gyömbért megpucoljuk és aprítógépben egy pillanat alatt összezúzzuk, majd olívaolajon megdinszteljük, közben sózzuk. A fűszereket (ha egészet használunk) száraz serpenyőben picit megpirítjuk, ha pattogni kezd, mozsárban összetörjük és a többi őrölt fűszerrel együtt a hagymás gyömbéres alaphoz adjuk, picit pirítjuk, majd mehet rá a paradicsompüré is, azzal is lepirítjuk. Hozzáadjuk a megsült répát, felöntjük a vízzel, sózzuk, borsozzuk és puhára főzzük. Botmixerrel püréstjük, a kókusztejjel krémesítjük, majd belefacsarjuk fél citrom levét. Ha szeretnénk, hogy simább, selymesebb legyen az állaga, akkor érdemes átpasszírozni egy szűrőn. 

Tálaljuk pirított bacon szeletekkel, friss korianderrel, vagy petrezselyemmel és durvára vágott pirított kesudióval szórjuk meg. 

img_9288_large.JPG

A krémleves az a műfaj, amikor aztán pláne semmi jelentősége, hogy esztétikailag, hogy néz ki az alapanyag, mégis a boltok polcain általában a tökéletes, szemre tetszetős zöldségekkel, gyümölcsökkel találkozunk. A Tesco szeretne fellépni az élelmiszer-pazarlás ellen,  így Perfectly Imperfect néven egyelőre teszt jelleggel elkezdtek olyan zöldségeket, gyümölcsöket forgalmazni, amik picit szépséghibásak, de a maguk tökéletlenségükben tökéletesek, az új kínálattal a céljuk, hogy már a termelői oldalon is csökkentsék a pazarlást. 

img_9330_large.JPG

Ezek a gyümölcsök, zöldségek csak külsőleg nem felelnek meg a szabványméreteknek vagy -formáknak, belsőleg ugyanolyan minőségűek és kiválók mint szabályos társaik. A répák nem válogatottan ugyanakkorák és néha lehet, hogy még görbék is, az almákat lehet, hogy megnyomta az ág, a krumplik lehet, hogy kicsit göcsörtösek, de ez a végeredményen nem látszik. A belőlük készült étel ugyanolyan. Keressétek ezeket a Tesco polcain (a teszt projekt során egyelőre csak 12 áruházban), és főzzetek belőlük bátran!

Bár gyerekkorunkban kifejezetten örültünk egy-egy érdekes formájú zöldségnek, manapság a tökéleteset keressük. Pedig fölösleges, mert akkor ilyenekre is bukkanhatunk...

img_9316.JPG

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr1912190778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása