Sokszor hangoztattam már, hogy én minden évben igyekszem kihasználni a medvehagyma olya rövid szezonját, és minél több ételbe belecsempészni. Így került a zöldborskrémlevesbe is, a divatos mentás verziót nálunk nem eszik meg a gyerekek, ezt viszont falták. :) Siker!
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 fej hagyma
- 3 ek vaj
- só, bors
- 500 g zöldborsó
- 1 l víz
- 1 csokor medvehagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 100 ml tejszín
- fél citrom
- 1 marék dió
A hagymát apróra vágjuk és egy kanál vajon megdinszteljük, közben sózzuk, borsozzuk. Rászórjuk a borsót (nyugodtan lehet fagyasztott, akkor viszont érdemes kiengedni, akkor gyorsabban elkészül), átkeverjük, majd felöntjük a vízzel, alaposan megsózzuk. A medvehagymát megmossuk és felaprítjuk, majd a levesbe dobjuk. Ha zsenge a borsó, akkor forrástól számítva pillanatokon belül kész lesz. Ekkor átszedjük egy turmixgépbe, belecsipkedjük a petrezselyem zöldjét és pár perc alatt simára turmixoljuk (persze botmixerrel is lehet, én a turmixgépet jobban szeretem, mert könnyebb homogén állagot elérni vele). Közben a turmix tetején keresztül belefacsarjuk fél citrom levét, beledobunk egy evőkanál vajat és hozzáöntjük a tejszínt. Kóstolás után még állíthatunk az ízeken, ha szükséges sózzuk, borsozzuk.
Egy evőkanál vajon megpirítjuk az aprított diót és a leves feltéteként tálaljuk.
Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj!