Imádom az indiai fűszereket, ránézésre ezek a fogások nem extrák, de mindennek az íze fel van turbózva rendesen, így igazi nyári ízbomba a végeredmény. Fűszeres joghurtos pácban sült csirke, joghurtos-mentás uborkasalátával, korianderes paradicsomsalátával és citromos-petrezselymes bulgurral. Mindenki imádta!
Hozzávalók 4 személyre
A tandoori csirkéhez:
- 1 kg csirkecombfilé (nyilván mell is lehetne, de a comb sokkal ízesebb húsrész)
- só, bors
- 125 g natúr joghurt
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 tk frissen reszelt gyömbér
- 1 tk őrölt római kömény
- 1 tk őrölt koriander
- 1 mk currypor
- 1 mk krukuma
- 1 tk füstölt paprika
- 1 mk fahéj
- 1 csipet őrölt szegfűszeg
- 1 tk cayenne bors (ízlés szerint)
- frissen reszelt szerecsendió
- fél citrom
- 2 ek olívaolaj
A mentás-joghurtos uborkához:
- 1 kígyóuborka
- pár szál friss menta
- só, bors
- 125 g natúr joghurt
- fél citrom
A korianderes paradicsomsalátához:
- 500 g paradicsom
- 1 ek cukor
- 1 ek ecet
- kb. 200 ml víz
- só, bors
- 1 csokor friss koriander
A citromos-petrezselymes bulgurhoz:
- 100 g bulgur
- 200 ml víz
- só, bors
- fél citrom
- 1 csokor petrezselyem
- 2 ek olívaolaj
A csirkéhez elkészítjük a fűszeres joghurtos pácot. A joghurtba reszeljük a fokhagymát és a gyömbért, belekeverjük a fűszereket, az olívaolajat, belefacsarjuk a citromot, majd a sózott, borsozott csirkecombfiléket a tálba dobjuk és jól belemasszírozzuk a pácot. Pár órára (vagy akár egy egész éjszakára) a hűtőbe tesszük pihenni.
A kígyóubit hosszában félbevágjuk, a magos részét egy kiskanállal kikaparjuk, majd vékonyan felszeleteljük, és besózzuk. A joghurtot kikeverjük a citrom facsart levével és az aprított mentával, majd hozzáadjuk a kinyomkodott uborkát. Tálalásig félretesszük.
A paradicsomsaláta öntetéhez a vízben elkeverjük a cukrot és az ecetet, sózzuk, borsozzuk és beletesszük a felszeletelt paradicsomot. Tálalásig félretesszük.
A bulgurt kétszeres mennyiségű sós vízben puhára főzzük, ha nem főtt el az összes víz, leszűrjük, majd borsozzuk, citromlével és aprított petrezselyemmel ízesítjük. Kevés olívaolajjal meglocsoljuk.
A csirkét a pácból kivéve grillen megsütjük (vagy serpenyőben, vagy sütőben 200 fokon 20 perc alatt).
A megsült csirkét a köretekkel tálaljuk.
Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát, hogy minden friss posztról elsőként értesülj! És ha további képekre vagy kíváncsi, kövess Instagramon is!