A tárkonyos raguleves gyerekkorom egyik kedvence, és az én fiaim is imádják. Emlékszem régen mindig ezt kértem, ha étteremben jártunk. Szeretem klasszikus módon is, de ez a változat kicsit ázsiai beütéssel készült, tejföl vagy tejszín helyett kókusztejjel, a citrom mellett még gyömbérrel. Van benne frissen szedett erdei tölcsérgomba (egy barátom szedte, és bevizsgáltatta a piacon). Szóval igazán illatos, ízes, isteni finom lett. Ha a zöldborsót és a keményítőt kihagyjátok, még paleo is.
A mostani szürke őszi napokra igazi melengető finomság!
Hozzávalók:
- 3 szál újhagyma
- kb. 40 dkg csirkemellfilé vagy csirkecombfilé (az utóbbi ízesebb, de egy picit tovább kell főzni)
- 1 kis fej vöröshagyma
- 3-4 sárgarépa
- 1-2 fehérrépa
- 1 kis zellergumó
- 1 kis karalábé
- 1 bögre (mélyhűtött) zöldborsó
- kb. 30 dkg erdei gomba
- 1 friss babérlevél
- só, bors
- 1 ek. szárított tárkony
- 1 (lehetőleg kezeletlen héjú) citrom leve és levágott héja
- 4 szelet friss gyömbér meghámozva
- 2 dl kókusztej
- 1 ek keményítő
- friss petrezselyem vagy korianderzöld (aki szereti és be tudja szerezni)
- chili
Kis olívaolajon megdinszteljük a karikára vágott újhagymát, majd rádobjuk a felkockázott húst, fehéredésig pirítjuk, utána sózzuk, borsozzuk, egy pici vizet aláöntünk, pár percig pároljuk. Majd hozzáadjuk a felkockázott zöldségeket (a hagymát csak felezve, hogy az íze belefőjön), felöntjük vízzel, fűszerezzük: só, bors, babérlevél, tárkony, gyömbér, a citrom héja zöldséghámozóval levágva.
Fedő alatt bő fél óra alatt puhára főzzük a zöldségeket. A zöldborsót és a gombát csak a vége felé dobjuk bele, azok hamar megpuhulnak. Kókusztejjel és egy pici keményítővel behabarjuk, hozzáfacsarjuk a citrom levét és a friss zöldfűszerekkel ízesítjük. Ha gyerekek nem esznek belőle, akkor egy kis chili igazán elkél bele.
Fotók: Fördős Péter