Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

Egy kis nyár az őszben: paradicsomos-zellerszáras-olívás csirke

2014. október 31. - HZsuzsi84

IMG_3552.jpg

Vannak olyan tipikus nyári íz-párosítások. A paradicsom a zellerszárral és az olajbogyóval szerintem ilyen. A nyarat idézi még 5 fokban is. Persze legyen meg az ételek szezonalitása, de én szeretek az ősszel/télen fellelhető alapanyagokból is nyári ízeket varázsolni, mert egyszerűen jót tesz a lelkemnek. A balerina cipőt lassan csizmára váltjuk, de nyárias receptek attól még lesznek a blogon. (Szerinem fagyit is simán lehet enni télen!)

A zellerszár általában csak mellékszereplője az ételeknek: apróra vágva alapként szolgál ragukhoz. Én nyersen is imádom (bármilyen mártogatóshoz), és ebben az ételben meg abszolút főszereplő. A zellerszár nagyobb darabokra van vágva, és félpuhára főzve (azért megmarad a haraphatósága), így öleli körbe a paradicsomszósz. Szerintem szuper! 

Ebbe a raguba most csirkemellet tettem és kuszkusszal tálaltam, de lehetne hús nélkül is, akár tésztaszószként, vagy más körettel: rizzsel, bulgurral, akár polentával, vagy quinoával (akkor paleo). Variáljátok bátran! 

IMG_3557.jpg

Hozzávalók:

  • 2 fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1 csomag zellerszár
  • 1 doboz darabolt hámozott paradicsom konzerv (400 g)
  • 1 doboz passzírozott paradiomcs (passata pomodoro 500g)
  • oregano. bazsalikom
  • ízlés szerint chili
  • 1 marék olajbogyó
  • friss petrezselyem
  • 3 fél csirkemell kockákra vágva
  • só, bors, római kömény, keményítő

 A hagymákat apróra vágva olívaolajon megdinszteljük, rögtön sózzuk, borsozzuk, pár perc után ráöntjük a paradicsomot, majd beleszórjuk a nagyobb darabokat vágott zellerszárat, a fokhagymát, fűszerezzük (só, bors, oregánó, bazsalikom), és lassú tűzön bő fél óra alatt félpuhára főzzük. Akkor jó, amikor a zellerszár még roppanós, de már nem kemény, a paradicsomszósz meg sűrű, fűszeres.  

IMG_34772.jpg

Miközben a ragu fő, felkockázzuk a csirkemellet, sóval borssal fűszerezzük és olívaolaj és vaj keverékén körbepirítjuk a húst, majd római köménnyel fűszerezzük.

IMG_3505.jpg

Amikor a ragu már majdnem kész, akkor a húst és az olajbogyót belekeverjük és még pár percig együtt főzzük. Apróra vágott friss petrezselymet szórunk bele. 

IMG_3536.jpg

A kuszkuszt sózzuk és leöntjük forró vízzel, letakarva pár perc alatt megpuhul. Kis olívaolajjal, facsart citromlével, borssal, petrezselyemmel fűszerezzük. 

IMG_3544.jpg

 Fotók: Fördős Péter

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr536835175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása