Vannak olyan tipikus nyári íz-párosítások. A paradicsom a zellerszárral és az olajbogyóval szerintem ilyen. A nyarat idézi még 5 fokban is. Persze legyen meg az ételek szezonalitása, de én szeretek az ősszel/télen fellelhető alapanyagokból is nyári ízeket varázsolni, mert egyszerűen jót tesz a lelkemnek. A balerina cipőt lassan csizmára váltjuk, de nyárias receptek attól még lesznek a blogon. (Szerinem fagyit is simán lehet enni télen!)
A zellerszár általában csak mellékszereplője az ételeknek: apróra vágva alapként szolgál ragukhoz. Én nyersen is imádom (bármilyen mártogatóshoz), és ebben az ételben meg abszolút főszereplő. A zellerszár nagyobb darabokra van vágva, és félpuhára főzve (azért megmarad a haraphatósága), így öleli körbe a paradicsomszósz. Szerintem szuper!
Ebbe a raguba most csirkemellet tettem és kuszkusszal tálaltam, de lehetne hús nélkül is, akár tésztaszószként, vagy más körettel: rizzsel, bulgurral, akár polentával, vagy quinoával (akkor paleo). Variáljátok bátran!
Hozzávalók:
- 2 fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 1 csomag zellerszár
- 1 doboz darabolt hámozott paradicsom konzerv (400 g)
- 1 doboz passzírozott paradiomcs (passata pomodoro 500g)
- oregano. bazsalikom
- ízlés szerint chili
- 1 marék olajbogyó
- friss petrezselyem
- 3 fél csirkemell kockákra vágva
- só, bors, római kömény, keményítő
A hagymákat apróra vágva olívaolajon megdinszteljük, rögtön sózzuk, borsozzuk, pár perc után ráöntjük a paradicsomot, majd beleszórjuk a nagyobb darabokat vágott zellerszárat, a fokhagymát, fűszerezzük (só, bors, oregánó, bazsalikom), és lassú tűzön bő fél óra alatt félpuhára főzzük. Akkor jó, amikor a zellerszár még roppanós, de már nem kemény, a paradicsomszósz meg sűrű, fűszeres.
Miközben a ragu fő, felkockázzuk a csirkemellet, sóval borssal fűszerezzük és olívaolaj és vaj keverékén körbepirítjuk a húst, majd római köménnyel fűszerezzük.
Amikor a ragu már majdnem kész, akkor a húst és az olajbogyót belekeverjük és még pár percig együtt főzzük. Apróra vágott friss petrezselymet szórunk bele.
A kuszkuszt sózzuk és leöntjük forró vízzel, letakarva pár perc alatt megpuhul. Kis olívaolajjal, facsart citromlével, borssal, petrezselyemmel fűszerezzük.
Fotók: Fördős Péter
Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj!