Az édes gyümölcs-hús párosításokért nem rajongok annyira (emlékeztek a meleg meggyleves szerű lében úszkáló főtt húsra a menzáról??? brrrr, az ilyenekkel a világból is ki lehet kergetni...), de egy jó chutney, az egészen más gasztronómiai élmény, kifejezetten izgalmas bármilyen sült mellé: édes-savanyú-fűszeres-csípős, isteni!
Ez a Karácsonyra szánt verzió: téli gyümölcsökkel, ananásszal és datolyaszilvával, lila hagymával, mustármaggal, gyömbérrel, chilivel. Nagyon izgalmas, próbáljátok ki!
Ajánlom a karácsonyi pulykasült mellé, vagy kis üvegben remek gasztro-ajándék lehet belőle, gourmet barátaitoknak!
Hozzávalók:
- 1-2 ek. olaj
- 1-1 közepes fej vöröshagyma és lila hagyma (lehet csak lila hagymával is)
- 1 ek. sárga és fekete mustármag vegyesen
- 1 kk. kurkuma
- 1 kk. só
- 1 ananász megtisztítva és kis kockákra vágva
- 1/2 piros chili kimagozva és apróra vágva
- pár cm friss gyömbér meghámozva és apróra vágva
- 125 g nádcukor (nyírfacukorral helyettesítve paleo!)
- 85 ml almaecet
- +1 datolyaszilva (ez csak a végén frissen kerül bele, ezzel főzni már nem kell)
Egy magas falú serpenyőben forrósítsuk fel az olajat, tegyük bele a hagymát és szórjuk bele fűszereket, pirítsuk míg illatozni nem kezdenek. Adjuk hozzá az össze többi hozzávalót, és fedő alatt, néha meg.megkeverve, lassú tűzön főzzük kb. egy órát, míg lekvár állagúra sűrűsödik. Ha elkészült keverjük hozzá a kockákra vágott datolyaszilvát, azzal már nem kell főzni, a chutney hőjétől összeesik és szépen belevegyül.
Fotók: Fördős Péter
Tegnap reggel megint élőben voltam a FEM3Café műsorában, aki nem látta itt visszanézheti, ezt sütöttem.
Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj!