Leggyakrabban azzal a kérdéssel találnak meg barátok, ismerősök, hogy "na jó, de mit főzzek vacsorára?". Sok háziasszony gondban van azzal, hogy mit rakjon minden nap a család elé, ami nem uncsi, a gyerekek is megeszik és még gyorsan el is készül. Ez most egy ilyen ötlet. Na jó, a gyerekek kaphatnak hozzá főtt rizst, vagy sült krumplit is :)
A tarja szerintem az egyik legfinomabb része a sertésnek, csak jól kell elkészíteni, ha túlsütik rágós lesz, vagy kiszárad, szóval nem szabad kétszer megölni azt a szerencsétlen állatot.
A tarját én úgy sütöm, mint a steaket szokás, nagy hőfokon hirtelen körbepirítom mindkét oldalát, majd megy be a közepesen meleg sütőbe, hogy átsüljön, de még szaftos maradjon. A hússzeletek vastagságától függ a sütési idő, ezt azért ki kell tapasztalni, ha nem olyan vastag a szelet, akkor simán serpenyőben is be lehet fejezni a sütését (közepes lángon), oldalanként kb. 7 perc és tökéletes lesz.
Nekem most jó vastagra szelte a hentes a húst, szóval az elősütés+sütő verziót választottam.
- 2 nagy szelet tarja
- olívaolaj, só, bors, egy ág rozmaring
- 150 g kuszkusz
- 3 dl forró víz
- néhány szál újhagyma
- koktélparadicsom
- sárga kaliforniai paprika
- bébispenót
- egy csokor petrezselyem
- citrom
A tarja mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk, bedörzsöljük olívaolajjal és egy picit állni hagyjuk (ha van rá idő), majd egy forró, vastag aljú serpenyőbe olívaolajat locsolunk, beledobunk egy megroppantott fokhagyma gerezdet és mindkét oldalát pirosra sütjük (nem kell közben mozgatni, csak egyszer megfordítani és kész), érdemes olyan serpenyőt használni, amit sütőbe is be lehet tenni, vagy bugyoláljuk be a nyelét alufóliával.
Az elősütött hús szeletre teszünk egy rozmaring ágat és 170 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt átsütjük.
Közben elkészítjük a salátát.
A kuszkuszhoz egy nagy csipet sót keverünk és leöntjük kétszeres mennyiségű forró vízzel, majd letakarjuk, amíg "megfő", addig feldaraboljuk a zöldségeket. Felkarikázzuk az újhagymát, negyedeljük a koktélparit és vékony csíkokra vágjuk a paprikát, végül felaprítjuk a petrezselymet.
Hopp, egy mancs :)
és egy száj... :)
A megpuhult kuszkuszt egy villával fellazítjuk, majd összeállítjuk a salátát: a zöldségeket és a bébispenót leveleket hozzákeverjük, ráfacsarjuk egy fél citrom levét, meglocsoljuk egy kis olívaolajjal, borsozzuk, ha szükséges még kicsit sózzuk és összekeverjük.
A megsült húst pár percig pihentetjük, majd durva szemű himalája sóval meghintjük (ezt azért nem muszáj) és a kuszkuszra fektetve tálaljuk.
A kuszkusz helyett használhatunk bulgurt, vagy akár kölest (akkor gluténmentes), de quinoával meg teljesen paleo. És persze a zöldségeket is lehet variálni ízlés szerint.
Remélem kedvet kaptatok!
Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj!