A leggyakoribb kérdés/kérés, amivel megtalálnak barátok/ismerősök/idegenek, hogy adjak tippet gyors hétköznapi fogásokra, mert azok, akik minden nap főznek, sokszor ötlethiányban szenvednek. Most egy ilyet hoztam. Igazi kamra/hűtő kaja, kevés alapanyag, csodás végeredmény.
És ez tényleg egy 30 perces fogás, Jamie is megirigyelné :)
A csirkemellett sütőzacskóban sütöm, ami egyrészt garantálja, hogy omlós és szaftos maradjon, másrészt a mézes pác így nem ég meg. Praktikus, gyors, egyszerű és finom, kell ennél több? :)
Hozzávalók:
- 1 nagyobb csirkemell/2 fő
- szeletenként 1-1 ek. méz, dijoni mustár és olívaolaj, só, bors
- 2-3 kakukkfű ág
- 1 sütőzacskó
A pác hozzávalóit simára keverjük, majd a csirkemellet kétfelé vágjuk (egyben is lehet hagyni, de így gyorsabban elkészül), sózzuk, borsozzuk, majd alaposan bekenjük a páccal. A sütőzacskóba tesszük a húst a kakukkfű ágakkal együtt és lezárjuk a tasakot. 200 fokos sütőben 15-20 perc alatt sül csodálatosan omlósra. A végén ki szoktam vágni a sütőzacskót, egy sütőtálba öntöm a sok ínycsiklandozó szaftot és a húst, pár percig pirítom még magában. Az elkészült csirkemelleket 5-10 percig pihentetjük, majd vékony szeletekre vágjuk és az átszűrt szaftjával meglocsolva tálaljuk.
Köretnek most egy sült cukkinis tabbouleh-t csináltam hozzá, de ez a hús tökéletes lehet akár egy szendvicsbe, ciabattába/pitába/tortillába tekerve, mellé friss zöldség és már kész is az isteni szendvics, de hidegen hajszál vékonyra lehet már szeletelni, bolti felvágott helyett világbajnok! Nálunk a gyerekek óriási kedvence!
Hozzávalók a salátához:
- kuszkusz (sosem mérem hogy mennyi) (kölessel gluténmentes és mégis egész hasonló az ízélmény!)
- cukkkini
- koktélparadicsom
- újhagyma
- 1 csokor petrezselyem, friss menta
- fél citrom leve
- olívaolaj
- só, bors
Amíg a hús sül, el is készül a köret is.
A tabbouleh egy libanoni petrezselymes saláta, ami készülhet bulgurral, kuszkusszal, lényeg a rengeteg petrezselyem, friss paradicsom, újhagyma, akár uborka, ctiromlé, olívaolaj és kész is. Én most sült cukkinivel dúsítottam. Az eredeti tabbolueh-ban annyi a petrezselyem, hogy szinte salátalevélként szolgál, inkább a bulgur pöttyözi a petrezselymet, mint fordítva.
A kuszkuszt sózzuk, majd kétszeres mennyiségű forró vízzel leöntjük és lefedve állni hagyjuk 5 percet. Közben a cukkinit kockákra vágjuk és nagyon forró serpenyőben, olívaolajon körbepirítjuk, ha szép színt kapott sózzuk, borsozzuk. Az addigra megdagadt kuszkuszt villával fellazítjuk és összekeverjük a cukkinivel, a negyedelt koktélparadicsommal és a szeletelt újhagymával, citromlével, pici olívaolajjal, sóval, borssal és rengeteg friss petrezselyemmel, mentával ízesítjük.
Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj!