Bár a rengeteg import zöldséget/gyümölcsöt jóformán az év bármely napján meg tudjuk venni, vannak bizonyos dolgok, amiket gyakorlatilag csak szezonjában lehet enni. A spárga is ilyen, nem is igazán pénz kérdés, télen nem nagyon lehet hozzájutni friss spárgához. Én ezért (is) alig várom mindig a tavaszt, mert spárgát spárgával tudok enni ilyenkor. Egy hete nem telt el nap, hoyg ne ettünk volna valami spárgásat. Krémlevest, sült spárgát, rizottót, tésztát, omlettet. A lehetőségek tárháza majdhogynem végtelen.
Ma ebédre készítettem ezt a villám gyors tésztát. Csak magamnak ritkán főzök, de ez tényleg a 10 perc alatt összedobható zacskós levesnél is gyorsabb kaja. És ehhez képest szuper finom!
Hozzávalók (pontos mennyiségeket nem nagyon tudok írni, de nem is nagyon lehet elrontani!)
- személyenként 8-10 dkg fusili (de persze másfajta tészta is jó)
- bacon kockák
- néhány szál spárga, végei levágva, a többi része felkarikázva, csúcsai egyben hagyva
- pár szem koktél paradicsom
- egy darabka vaj
- egy kisebb ág rozmaring
- kevés fehér bor
- tetejére: parmezán, friss petrezselyem
A tésztát feltesszük főni, közben összedobjuk a mártást. Egy serpenyőben lepirítjuk a bacon kockákat, majd kivesszük egy tálkába. A visszamaradt zsíron elkezdjük a felkarikázott spárgát sütni, majd borsozzuk (a sóval óvatosan, mert a bacon biztos, hogy sós). Felöntjük egy kis fehérborral, aminek elforraljuk gyorsan az alkoholtartalmát, ha az alkohol redukálódott, mehetnek bele a felezett koktélparadicsomok, a finomra vágott rozmaring levelek és így is sütjük pár percig. A végén hozzászedünk egy merőkanálnyit a tészta főzőlevéből, és beledobunk egy darabka vajat, ezzel tesszük krémessé a zöldségek mártását. A kifőtt tésztát leszűrjük, és a serpenyőbe zuttyintjuk, mehetnek vissza a pirított bacon kockák is, összeforgatjuk és friss petrezselyemmel és parmezánforgácsokkal tálaljuk.
Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj!