A héten elkezdődött a nyári szünet, a nagyobbik gyerkőc sincs oviban, 2,5 hónapig itthon boldogítjuk egymást hármasban. Sokszor kérdezik tőlem, hogy mikor/hogy főzök 2 gyerek mellett. Én egyébként simán főzök mellettük/velük, de a délelőttöt szeretem aktívan tölteni a gyerekekkel, és nem a konyhában. Viszont ha nincs ovi, akkor mégiscsak két gyereknek kell ebédet produkálnom minden nap (hármunknak már nem mindig elég az előző esti maradék), így előnyben részesítem az olyan kajákat, amik minimális munkával maguktól elkészülnek és akkor mehet a játék. Ez a sült csirkecomb ilyen, Semmi nagy kunszt nincs benne, 5 perc meló míg a zöldségeket megpucoljuk és ráfektetjük a combokat, fűszerezés, egy kis fehérbor és mehet is a sütőbe. És a gyerekek is imádják. Köretnek a vele sült zöldségeken kívül bármi más is lehet: friss saláta, sült krumpli, rizs, én most kuszkuszt csináltam mellé, de csak egy friss bagettel is csodás (lehet tunkolni az isteni pecsenyeszaftot). (Kuszkusz nélkül paleo fogás.)
Hozzávalók:
- fejenként 1 csirkecomb
- 2 szál répa
- 2 szál zellerszár
- 1 fej fokhagyma
- 1 pohár száraz fehérbor
- só, bors
- 4 kakukkfű ág, 2 rozmaring ág
- kuszkusz
- 1 paradicsom
- 1 csokor petrezselyem
- fél citrom leve
- olívaolaj
A répákat meghámozzuk és hosszában elfelezzük (ha nagyon vastagak akkor negyedeljük), a zellerszárakat megmossuk és elfelezzük, egy sütőedény aljára fektetjük a zöldségeket (akár fehérrépa is mehet közéjük, nekem most nem volt itthon), rádobálunk néhány fokhagyma gerezdet héjastul, majd a zöldfűszereket, kicsit megsózzuk. A csirkecombok mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk (én citromos borsot használtam) majd a zöldségágyra fektetjük, köré szórjuk a maradék fokhagymát és aláöntjük a bort. 200 fokra előmelegített sütőben, alufóliával lefedve 1 órán át sütjük, majd még takarás nélkül 10 percig pirítjuk, hogy szép aranyszínű legyen.
A kuszkuszt kétszeres mennyiségű forró vízzel leöntjük és pár percig állni hagyjuk, egy paradicsomot kibelezünk (a nedves magos állományra nincs szükség) és a húsát apró kockákra vágjuk, egy szál felkarikázott újhagymával és sok apróra vágott petrezselyemmel a kuszkuszhoz keverjük, sózzuk, borsozzuk, ráfacsarjuk fél citrom levét és egy kis olívaolajat locsolunk rá.
micsoda paparazzi fotó :) sikerült lekapnom, ahogy egy mentő és egy tűzoltó autó összeütközik :)
A combokat és a zöldségeket egy nagy tálra szedjük, a visszamaradt szaftot egy kis lábosba szűrjük, beforraljuk, majd beledobunk egy darabka vajat, hogy kicsit krémesebb legyen. A húst a zöldségekkel és a pecsenyeszafttal együtt tálaljuk.
Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj!