Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

Birsalmás sütőtökkrémleves

indiai fűszerezéssel

2015. október 14. - HZsuzsi84

img_5954.JPG

A sütőtökkrémleves az elmúlt években garantáltan a leggyakrabban posztolt őszi kaják egyike lett, és csak azért állok be a sorba én is és hozok egy újabb receptet, mert spontán ötlettől vezérelve olyan extra ízélményt sikerült összehoznom, hogy muszáj megosztanom veletek. 

Szerintem az a jó sütőtökkrémleves titka, hogy a sütőtök természetes édes ízét ügyesen kell fűszerekkel ellensúlyozni, hogy ne legyen bébipapis a végeredmény. 

A nagyobbik fiamnak múltkor a fejére esett a szomszédban egy nagy birsalma (tényleg, szegénynek még az orra is vérzett tőle), és a "tettest" felhoztam, meg még egy leesett szemet. De két darab birsalmával mit csinál az ember? Innen jött az ötlet, hogy az amúgy tervezett sütőtökkrémelevesbe kerüljenek. A birsalma gyümölcsös savanykássága és a sütőtök édessége tökéletes páros, az intenzív fűszerek meg csak méh jobban életre keltik. 

Van aki csak főzi, én jobban szeretem sütni a sütőtököt, mielőtt a levesbe kerül, mert sokkal intenzívebb íze marad. Ez lett a birsalmák sorsa is, úgyis nagyon nehéz nyersen megpucolni.

Ezt a levest elkészítettem október 26-án a FEM3Café műsorában, az adás visszanézhető itt

Hozzávalók (6 személyre)

  • 80 dkg sütőtök 
  • 2 birsalma
  • 8 dl alaplé (én most maradék húslevest használtam picit felhigítva) 
  • 1 citrom
  • 4 cm gyömbér lereszelve
  • 2 ek vaj
  • 2 fej salotta hagyma vagy egy kisebb lilahagyma
  • 1 tk római kömény
  • 1 tk currypor
  • só, bors
  • 1/2-1 dl kókusztej
  • chili
  • a tetejére: a sütőtök zsenge magja, curry, só, tökmagolaj, kolbász

A sütőtök belsejét kivájjuk (a magokat félretesszük, még kelleni fog!), meghámozni nem kell, cikkekre vágva sütőpapírral borított tepsire fektetjük őket és közé tesszük a negyedelt birsalmákat is. A birsalma kőkemény nyersen, nem érdemes a hámozással bíbelődni, sőt, igazából még a csumáját is egyszerűbb sütve kivágni. 

200 fokra előmelegített sütőben, alufóliával lefedve 50 perc alatt puhára sütjük őket. Utána már könnyen ki lehet kaparni a tök húsát a héjából, és a birsalma csumáját is simán ki lehet vágni, a birsalma héja viszont akár maradhat is rajta, mert puhára sül (úgyis le lesz turmixolva és át lesz passzírozva). 

Közben elkészítjük a levesbetéteket. NÉhány kolbász karikát serpenyőben lepirítunk, majd papírtörlőre szedjük, hogy lecsepegjen afelesleges zsír róla. Aprítógépben (vagy akár mozsárban), morzsás állagúra zúzzuk. 

Ha zsenge sütőtökről van szó, akkor a tükmagok még olyan kicsik és puhák, hogy simán lehet héjastul fogyasztani őket. A tök belét átüblítjük és kiszabadítjuk a nedves szálak közül a tökmagokat, papírtörlőn leitatjuk, majd sóval és egy tk. curryvel meghintjük, tükmagolajjal összeforgatjuk és 200 fokos sütőben kb. 10 perc alatt ropogósra pirítjuk. (érdemes figyelni, mert könnyen elég, ha nem vagyunk résen.)

A hagymát finomra vágjuk és a vajon megdinszteljük, sózzuk közben, akkor bizosan nem ég meg. A hagymára rászórjuk a római köményt és a curryt, ráreszeljük a gyömbért és addig pirítjuk, míg illatozni nem kezd. Ekkor rádobjuk a megsült sütőtök és birsalma húsát, majd felöntjük az alaplével. Sózzuk, borsozzuk, belefacsarjuk fél citrom levét és felforraljuk az egészet. Botmixerrel pürésítjük, majd belekeverjük a kókusztejet (vagy akár sima tejszínt). Nem kell sok belőle, a túl tejszínezett/tejezett krémleveseknek ellaposodik az íze, de egy kevéské jót tesz a selymességének. A végén kóstolás után beállítjuk az ízeket, ha kell még mehet bele pici gyömbér, vagy citromlé, só, bors, és ha nem gyerekeknek készül, akkor chili, ami nagyon illik hozzá. Sőt, ha nem ódzkodik valaki nagyon a csípőstül, akkor egyenesen kötelező! 

A kész levest én át szoktam passzírozni egy tésztaszűrőn, akkor még selymesebb lesz az állaga, szerintem úgy gusztább.    

Tálalásnál tökmagolajat csepegtetünk rá, és megszórjuk a pirított currys tökmaggal és a ropogós kolbászmorzsával. Akár friss korianderlevelet, vagy chilipelyhet is lehet szórni rá. 

img_5953.JPG

img_5963.JPG

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr947964662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása