Egy tartalmas saláta: bulgurral, sült édesburgonyával, pácolt lilahagymával, pirított tökmaggal, aszalt sárgabarackkal és friss bébispenóttal, a tetején grillezett halloumi sajttal. Nagyon szeretem az olyan salátákat, amiben van valami friss, valami sült, valami ropogós, és egy kis testet adó gabonaféle. Ez is egy ilyen. Még a pasik is szeretni szokták!!
Hozzávalók: 4 fő részére
- 10 dkg bulgur
- 1-2 édesburgonya (mérettől függően)
- fél fej lilahagyma
- fehérborecet, pici cukor, só
- egy marék bébispenót
- egy marék tökmag
- egy marék aszalt sárgabarack
- 3 ek. olívaolaj
- 1 ek. citromlé, és a citrom lereszelt héja
- 1 tk. méz
- só, bors
- 1 csokor friss petrezselyem
- 1 doboz halloumi (vagy más grillezhető) sajt
Az édesburgonyát meghámozzuk és felkockázzuk, olívaolajjal összeforgatjuk, sózzuk borsozzuk és 200 fokos sütőben kb 15-20 perc alatt puhára sütjük.
Ezalatt előkészíthetjük a többi hozzávalót. A lilahagymát vágjuk vékony félkarikákra, majd locsoljuk meg pici fehérborecettel egy csipet porcukorral és sóval, és hagyjuk pácolódni a saláta összeállításáig. Így elveszti vad, nyers erejét.
A bulgurt forrásban lévő sós vízben főzzük puhára, figyeljük, hogy még harapható maradjon, ne főjön teljesen szét.
Száraz serpenyőben pirítsuk meg a tökmagot, míg pattogni nem kezd, vágjuk apróra az aszalt barackot.
Az öntethez keverjünk ki 1 ek citromlevet 3 ek olívaolajjal, és egy tk mézzel. Sózzuk, borsozzuk.
A saláta összeállítása: a főtt bulgurt keverjük össze a megsült édesburgonya kockákkal, szórjuk hozzá a bébispenótot, a pirított tökmagot, az apróra vágott aszalt barackot, a pácolt lilahagymát, a citrom lereszelt héját meg az apróra vágott petrezselymet és forgassuk össze az öntettel.
A grillezni való sajtot vágjuk fél cm-es szeletekre, itassuk le róla a nedvességet, és egy minimális olívaolajon forró serpenyőben süssük aranybarnára mind két felét.
Azonnal ültessük a salátára és tálaljuk!
Fotók: Fördős Péter
Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj!