Ezt a hideg őszibarack-krémlevest évente egyszer biztosan elkészítjük, anyukám július végi születésnapján. Nagy hagyománya van a dolognak, több mint 20 évvel ezelőtt még egész kislányként a nővéremmel ketten meglepetés szülinapi ebédet főztünk anyukánknak (azóta emlegetjük :P), aminek az első fogása volt ez a leves. Nagyon jól sikerült (nem úgy mint a desszert :P ) és annyira szereti mindenki, hogy azóta nem telhet el július 30-a enélkül. (A testvéreimmel való közös főzés azóta is hagyomány, később már az öcsénk is csatalkozott, az első évben készült desszert meg egy külön történet... :) Annak is neki kéne futni újra...)
Egy héttel ezelőtt, már épp emlegettük, hogy lassan itt az idő, hogy csinálni is kell ezt a levest, amikor a Balatonnál, a szántódi strand egyik éttermében megláttuk a napi ajánlatban: "mentás őszibarackkrémleves", nosztalgiával telve szívünk, kértünk is egy adagot, amit aztán kézről kézre adtunk, nem azért, mert olyan finom volt, hanem, hogy találunk-e egy jelentkezőt, aki hajlandó megenni, a vaníliapudinggal (!!) összeturmixolt konzerv barackot... Mindenkit megnyugtatok, nem ennek a verziónak a recptjét adom most közzé, ez a recept egyszerű de nagyszerű, alig kell bele pár dolog, de isteni finom lesz (mármint nem de, hanem éppen azért, az érett lédús őszibarack ízét nem is kell elvenni semmivel).
Hozzávalók:
- 1,5 kg érett sárgahúsú őszibarack
- kb. 5 dl őszibaracklé (minél magasabb gyümölcstartalmú)
- 1 mk őrölt fahéj
- 1 citrom facsart leve
- ízlés szerint pici cukor vagy édesítőszer
- 1,5-2 dl tejszín/kókusztej
- A tálaláshoz: nektarin, tejszínhab, mentalevelek
A gyümölcsöket meghámozzuk, kimagozzuk és a citromlével együtt összeturmixoljuk, ízesítjük a fahéjjal és ha nem lenne elég édes a barack, cukorral. A baracklével hígítjuk, a tejszínnel (vagy ha laktózmentesre szeretnénk, akkor kókusztejjel) krémesítjük. Jól behűtve, nektarinszeletekkel, mentalevelekkel és tejszínhabbal díszítve tálaljuk.
Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj!