Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

A kedvenc gyümölcslevesem: hideg őszibarack-krémleves

2016. augusztus 01. - HZsuzsi84

img_8570_large.JPG

Ezt a hideg őszibarack-krémlevest évente egyszer biztosan elkészítjük, anyukám július végi születésnapján. Nagy hagyománya van a dolognak, több mint 20 évvel ezelőtt még egész kislányként a nővéremmel ketten meglepetés szülinapi ebédet főztünk anyukánknak (azóta emlegetjük :P), aminek az első fogása volt ez a leves. Nagyon jól sikerült (nem úgy mint a desszert :P ) és annyira szereti mindenki, hogy azóta nem telhet el július 30-a enélkül. (A testvéreimmel való közös főzés azóta is hagyomány, később már az öcsénk is csatalkozott, az első évben készült desszert meg egy külön történet... :) Annak is neki kéne futni újra...) 

Egy héttel ezelőtt, már épp emlegettük, hogy lassan itt az idő, hogy csinálni is kell ezt a levest, amikor a Balatonnál, a szántódi strand egyik éttermében megláttuk a napi ajánlatban: "mentás őszibarackkrémleves", nosztalgiával telve szívünk, kértünk is egy adagot, amit aztán kézről kézre adtunk, nem azért, mert olyan finom volt, hanem, hogy találunk-e egy jelentkezőt, aki hajlandó megenni, a vaníliapudinggal (!!) összeturmixolt konzerv barackot... Mindenkit megnyugtatok, nem ennek a verziónak a recptjét adom most közzé, ez a recept egyszerű de nagyszerű, alig kell bele pár dolog, de isteni finom lesz (mármint nem de, hanem éppen azért, az érett lédús őszibarack ízét nem is kell elvenni semmivel).

Hozzávalók:

  • 1,5 kg érett sárgahúsú őszibarack
  • kb. 5 dl őszibaracklé (minél magasabb gyümölcstartalmú)
  • 1 mk őrölt fahéj
  • 1 citrom facsart leve
  • ízlés szerint pici cukor vagy édesítőszer 
  • 1,5-2 dl tejszín/kókusztej
  • A tálaláshoz: nektarin, tejszínhab, mentalevelek

A gyümölcsöket meghámozzuk, kimagozzuk és a citromlével együtt összeturmixoljuk, ízesítjük a fahéjjal és ha nem lenne elég édes a barack, cukorral. A baracklével hígítjuk, a tejszínnel (vagy ha laktózmentesre szeretnénk, akkor kókusztejjel) krémesítjük. Jól behűtve, nektarinszeletekkel, mentalevelekkel és tejszínhabbal díszítve tálaljuk. 

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr798926512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2016.08.01. 16:31:30

Edesito(szer) egy ilyen edes levesbe? Minek?

HZsuzsi84 2016.08.02. 20:38:39

@Attilajukkaja: Az "ízlés szerint" pont ezt jelenti: van aki szerint már nem kell édesíteni (egyébként szerintem se), van aki még kíván bele egy kis cukrot (ha pl. nem volt elég érett, édes a barack). NEm olyan bonyolult ez :)

Attilajukkaja 2016.08.03. 08:47:52

@HZsuzsi84:
Aki eretlen barackbol foz levest, az meg is erdemli. :o)
Amugy en ellene vagyok az olyan gyumolcsleveseknek, amiben megfozik es/vagy agyonedesitik a gyumolcsot. Nem jo dolog ilyesmire raszoktatni az embereket. Foleg a gyerekeket! Persze nalam mar egy keves cukor is agyonedesitest jelent. :o)
Azert is tetszett a recepted, mert gyakorlatilag egy finom, majdnem natur gyumolcsturmix. Az oszibarackle pedig eleg kell(ene), hogy legyen a plussz edesiteshez.
Dehat, - ahogy mondod, - izlesek es pofonok.
süti beállítások módosítása