Ez a süti nagy kedvencem. Nem kell hozzá túl sok minden, pillanatok alatt összeállítható, az évszaknak megfelelően lehet variálni, hogy mit kínálunk hozzá (gyümölcsöt frissen, vagy akár sütve, fagyit, tejszínhabot). És bár gluténmentes, de ez nem valami kompromisszumos mentesség, mivel liszt helyett őrölt mandula van benne, ami sokkal finomabbá teszi. A végeredmény a brownie-hoz hasonló, de nem annyira tömör, mert a tojások nem egészben, hanem a fehérje külön habbá verve kerül bele, így könnyebb lesz a tésztája.
Hozzávalók:
- 5 tojás
- 150 g nádcukor
- 1 nagy csipet só
- 150 g étcsokoládé (min. 60%)
- 150 g vaj
- 150 g őrölt mandula
- 1 ek. naramcslikőr (elhagyható)
A vajat és a csokit gőz fölött kíméletesen összeolvasztjuk, majd félretesszük hűlni. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a sóval kemény habbá verjük, a sárgáját a cukorral verjük fehéredésig, majd folyamatos keverés mellett hozzácsurgatjuk a vajas csokit is. Elkeverjük benne a mandulát és a narancslikőrt, majd óvatosan hozzáforgatjuk a tojásfehérjehabot. 175 fokra előmelegített sütőben kb 35-40 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha a teteje megsült, de a közepe még picit lágy (de már nem folyós). Kihűtjük (legalább langyosra) mielőtt szeleteljük.
Aki megkóstolná, térjen be a József nádor téren lévő Caffe Perfettoba és igyon mellé egy finom kávét. :)
Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj!