Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

Mandulás csokitorta

lisztmentes és isteni

2016. november 03. - HZsuzsi84

img_8777_large.JPG

Ez a süti nagy kedvencem. Nem kell hozzá túl sok minden, pillanatok alatt összeállítható, az évszaknak megfelelően lehet variálni, hogy mit kínálunk hozzá (gyümölcsöt frissen, vagy akár sütve, fagyit, tejszínhabot). És bár gluténmentes, de ez nem valami kompromisszumos mentesség, mivel liszt helyett őrölt mandula van benne, ami sokkal finomabbá teszi. A végeredmény a brownie-hoz hasonló, de nem annyira tömör, mert a tojások nem egészben, hanem a fehérje külön habbá verve kerül bele, így könnyebb lesz a tésztája. 

Hozzávalók:

  • 5 tojás
  • 150 g nádcukor
  • 1 nagy csipet só
  • 150 g étcsokoládé (min. 60%)
  • 150 g vaj
  • 150 g őrölt mandula
  • 1 ek. naramcslikőr (elhagyható) 

A vajat és a csokit gőz fölött kíméletesen összeolvasztjuk, majd félretesszük hűlni. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a sóval kemény habbá verjük, a sárgáját a cukorral verjük fehéredésig, majd folyamatos keverés mellett hozzácsurgatjuk a vajas csokit is. Elkeverjük benne a mandulát és a narancslikőrt, majd óvatosan hozzáforgatjuk a tojásfehérjehabot. 175 fokra előmelegített sütőben kb 35-40 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha a teteje megsült, de a közepe még picit lágy (de már nem folyós). Kihűtjük (legalább langyosra) mielőtt szeleteljük. 

Aki megkóstolná, térjen be a József nádor téren lévő Caffe Perfettoba és igyon mellé egy finom kávét. :) 

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr10011924195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2016.11.04. 00:52:58

Ha mandula és csoki van benne, akkor rossz nem lehet :)

Krityuka 2017.03.07. 14:11:47

Darált dióval is működhet a dolog?

HZsuzsi84 2017.03.07. 14:14:06

@Krityuka: szerintem simán. Lehet, hogy tennék 1-2 kanál keményítőt mellé, mert a dió még olajosabb., az segít picit összetartani.
süti beállítások módosítása