Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

Ciderben sült oldalas

2016. november 30. - HZsuzsi84

img_8862_large.JPG

Az alkohol csodákat tesz a hússal, legyen az vörösboros marhapörkölt, fehérboros csirke vagy egy sörben sült csülök, isteni omlós a végeredmény. Én most oldalast sütöttem jó kis almás ciderrel nyakon öntve. Az erjesztett almalé édessége és a savassága is kifejezetten jól áll a sertéshúsnak. Köretnek most az egyszerűség kedvéért csak egy kis kuszkuszt csináltam hozzá (már lemenőben volt a nap, és természetes fényben szerettem volan fotózni), de valójában almás krumplipürét ajánlanék mellé leginkább (1 nagy almát a krumplival együtt főzzünk meg és a szokott módon készítsük el belőle a pürét). 

A meló vele minimális, a végeredmény zseniális! 

Hozzávalók: (4 főre)

  • 1,5 kg sertés oldalas (ha mangalica, még finomabb) a csontok mentén csíkokra vágva
  • 4 szelet friss gyömbér 
  • 2,5 dl cider 
  • 2 dl húsleves/alaplé
  • só, bors, 4-5 ág kakukkfű, 2 babérlevél
  • olívaolaj, pici vaj 

Az oldalas csíkokat sózzuk, borsozzuk, és egy olyan serpenyőben, amit sütőbe is lehet tenni, mindekét oldalukat hirtelen körbepirítjuk egy kevés zsiradékon. Ha kaptak egy kis színt és pörzsanyagot, nyakon öntjük a ciderrel és az alaplével, beledobáljuk a gyömbért a kakukkfű ágakat és a babérlevelet és felforraljuk, majd lefedve 150 fokos sütőbe toljuk és 1,5 óra alatt omlósra sütjük. A húsokat kivesszük, forró serpenyőben egy kevés vajon lepirítva adunk nekik egy kis színt, a szaftot meg átszűrjük, ha szükséges a zsírt lekanalazzuk a tetejéről, majd picit beforraljuk és egy kanál vajjal tesszük fényesebbé, gazdagabbá. Tálaláskor ezzel a mártással locsoljuk meg a húst. 

Laktató, ízgazdag, téli fogás, de egy könnyű salátával akár a nyári grillpartikon is megállja a helyét. 

img_8864_large.JPG

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr7412010612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Terézágyú 2016.11.30. 13:42:48

Én egyszer almaborral csináltam ilyet. De biztosan jó a citerrel is.

Rézfánfütyülő fűzangyal 2016.12.01. 13:49:29

Az almabor az rendben, de elolvasta már valaki a cider-ek címkéjén, hogy miből vannak? Abban gyümölcsbor a legkevesebb, és alig akad e-szám, ami nincs benne. Tehát nem az almabor "murcija", hanem vegyi anyagok keveréke szénsavval dúsítva.
süti beállítások módosítása