Nagyon szeretem az olyan salátákat, amiben valamilyen citrusféle van. Savasságuk életre kelt egy egyszerű zöldsalátát is, és emellett csodaszéppé teszi az ételt. Most egy mandarinos csirkés salátát hoztam céklával, meg egy narancsos garnélásat, édesburgonyával. Próbáljátok ki!
Hozzávalók:
Csirkés | Garnélás |
1 csomag kevert mesclun saláta | 1 csomag kevert mesclun saláta |
2 mandarin | 2 narancs |
1 csirkemell | 10 garnéla |
1 nagyobb főtt cékla | 1 közepes méretű édesburgonya |
1 marék pirított dió vagy pisztácia | 1 marék sós mogyoró |
olívaolaj, só, bors | olívaolaj, só, bors |
fél citrom leve | fél citrom leve |
1 tk méz | 1 tk méz |
A céklát héjastul megfőzzük, majd meghámozzuk és felkockázzuk. De akár süthetjük is, az édesburgonyához hasonlóan. Az egyik mandarint gerezdekre szedjük és a fehér kis ereket is leszedegetjük róla, ettől kesernyés lenne a saláta. A másikat kifacsarjuk. A diót megpirítjuk egy száraz serpenyőben és durvára vágjuk.
Salátaöntet: mandarin leve + háromszoros mennyiségű olívaolaj + só, bors, fél citrom leve, 1 tk. méz
A csirkemellett két szeletre vágjuk, majd sóval borssal fűszerezzük és vaj és olívaolaj keverékén serpenyőben hirtelen kisütjük, majd felcsíkozzuk.
Az öntetet a salátra öntjük, hozzákeverjük a céklakockákat, majd tálra szedjük. A tetején eligazgatjuk a csirkecsíkokat és a mandarin gerezdeket, majd megszórjuk a dióval.
A másik salátához az édesburgonyát meghámozzuk és felkockázzuk, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk olívaolajjal és 200 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.
A garnélák is mehetnek be egyszerre a sütőbe. A rákocskákat megpucoljuk: a fejüket levágjuk, a lábaikat leszedjük és a vékony páncéljától megszabadítjuk. A farkát érdemes rajta hagyni, jól is néz ki, és egyben is tartja a húsát. Néhény gerezd fokhagymát felszeletelünk és köréjük szórjuk, majd sózzuk, borsozzuk és olívaolajjal meglocsoljuk. Ha előfőzött garnélát használunk (rószaszín), akkor elég neki pár perc, éppen csak kapjanak egy kis színt. Ha nyerset (szürke), akkor kb 10 perc alatt sül meg.
Az egyik narancsot kifilézzük és gerezdjeire szedjük, a másikat kifacsarjuk.
Salátaöntet: fél narancs leve + háromszoros mennyiségű olívaolaj + só, bors, fél citrom leve, 1 tk. méz.
Összeállítás: a salátakeveréket összeforgatjuk az öntettel és a sült édesburgonya kockákkal, tálra szedjük, majd elrendezzük rajta a narancs filéket, a garnélákat és megszórjuk a mogyoróval.
Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj!