Én kifejezetten kekszes vagyok. Szeretek kávéhoz, teához, vagy csak úgy, TV előtt (és nagyjából bármikor) kekszet ropogtatni. De bolti kekszet szinte sose. Viszont a kekszes fémdobozaim gyakran telnek meg házi sütésű keksszel (fogtok is még találkozni jó pár keksz recepttel itt a blogon).
És ha már a gyerekek édességet esznek, akkor sokkal jobb házi sütésű kekszet adni nekik, mint a tartósítószerrel, aromákkal teli bolti verziót.
Már számtalan cookies receptet kipróbáltam, keresve az igazit (ami nyilván nem létezik, mert annyi variációja lehet ennek az amerikai klasszikusnak).
Aztán nem rég egy gasztro magazinban találtam egy receptet, amin pici változtatással létrejött ez. Szerintem ilyen egy tökéletes csokis cookies. Töltsétek fel a dobozaitokat!
Az első sütés óta már jó párszor meg kellett ismételnem, és akik csak ettek belőle, mind azt mondták, hogy "ilyet csak boltban szoktam venni, csak az nem ilyen finom" :) Na ezért kell kipróbálnia mindenkinek!
Hozzávalók: kb. 25 darabhoz
- 85 g vaj
- 1 ek. kakaópor
- 1 tk. instant kávé (nescafé)
- 110 g nádcukor
- 85 g süthető étcsokoládé lencse
- 1 tojás
- 1 tk. vaníliakivonat
- 140 g finomliszt
- 1/2 tk szódabikarbóna
- 50 g törökmogyoró durvára vágva
A vajat egy kis lábosban olvasszuk meg, keverjük hozzá a kakaóport és a kávét, majd ha összeolvadt teljesen, akkor adjuk hozzá a cukrot és vegyük le a tűzről, hagyjuk kihűlni.
A tojást verjük fel a vaníliával, majd adjuk hozzá a vajas keveréket. Keverjük hozzá a lisztet és a szódabikarbónát, a mogyorót meg a csoki kb. 3/4 részét. Én süthető csokilencsét használok, mert szebb is, meg a sülés során nem olvad meg, mint a sima étcsoki, így a gyerekek nem lesznek egy falattól a fülükig csokisak (nem utolsó szempont :)). De nyilván sima táblás csokival is elkészíthető, vágjátok jó apróra.
Nem szabad túlkeverni. A masszát 10 percre tegyük hűtőbe, hogy formázható legyen, majd nedves kézzel diónyi golyókat gyúrunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, a tetejüket egy picit lelapítjuk és belenyomkodjuk a maradék csokilencsét.
Légkeveréses sütőben 160 fokon 12 perc alatt készül el. Tényleg nem szabad tovább sütni, klüönben kiszárad. Lágynak tűnhet egy picit, de a hűlés során még szilárdul.
Ha kihűlt, fém dobozban sokáig eláll (hogy mennyi ideig, fogalmam sincs, mert 2 napnál tovább sosem tartott egy adag ). Egyébként nyersen remekül fagyasztható: amikor a golyókat meggyúrtuk tegyük egy zacskóba.
Fotók: Fördős Péter