Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

Karácsonyi piskótatekercs

kakaós piskóta, fehércsokis mascarponekrémmel és mandulagrillázzsal

2014. december 22. - HZsuzsi84

img_1215.JPG

Ha még nem tudjátok mivel zárjátok a karácsonyi vacsorát, akkor itt egy tipp, ami amellett, hogy szerintem gyönyörű, isteni finom és még nem is bonyolult. 

Van egy piskótatekercs receptje Limarának, amit nyáron, azaz eperszezonban, gyakran készítek, mindenki ájuldozni szokott tőle. Aztán elkezdtem variálni, nem csak eperrel, hanem más gyümölccsel is isteni, téli szezonban pedig karamellizált magokkal teszem kicsit téliesebbé, kívülről meg pirított mandulalapocskákkal vonom be, így egészen ünnepi lesz. 

img_1219.JPG

Hozzávalók:

a piskótához:

  • 5 egész tojás
  • 15 dkg kristálycukor
  • 1 csipet só
  • 13 dkg liszt
  • 2 dkg kakaópor
  • 2 ek. olaj

a krémhez:

  • 25 dkg mascarpone
  • 12 dkg fehércsokoládé
  • 1,5 dl tejszín habbá verve
  • 5 dkg cukor
  • egy marék mandula durvára vágva

díszítéshez: mandulalapocskák

A mandulagrillázs elkészítésével érdemes kezdeni, mert annak hűlnie kell. Egy száraz serpenyőbe tesszük a cukrot és kevergetés nélkül (ez fontos! különben összekristályosodik), kíméletes lángon várjuk míg megolvad a cukor. Majd beleszórjuk a mandulát és pár perc alatt összepirítjuk, vigyázzunk a karamell ne égjen meg, szép aranybarna maradjon. Egy sütőpapírral borított tepsire simítjuk a forró karamelles mandulát és félretesszük hűlni. Ha kihűlt, akkor apróra törjük a grillázst (vagy mozsárban, vagy csak kézzel, vagy akár aprítógéppel). 

A piskótához a tojásokat nem kell szétválasztani, hanem az egész tojásokat a cukorral robotgéppel egészen habosra verjük, majd beleszitáljuk a kakaóporral elkevert lisztet és egy csipet sót, végül belecsurgatjuk az olajat (ettől könnyebben lehet majd tekerni, nem reped). 

Egy nagy sütőpapírral borított sütőlapra (ami a sütőhöz van) öntjük a tésztát, szépen eloszlatjuk, néhányszor odaütögetjük a konyhapulthoz, hogy szép egyenletes legyen. 

180 fokos sütőben 8 perc alatt megsül. Egy picit benedvesített konyharuhára borítjuk, lehúzzuk a sütőpapírt róla és a konyharuha segítségével még melegen feltekerjük a piskótát (ne akarjuk túl szorosan). 

Amíg a piskóta is hűl, elkészítjük a krémet. 

A fehércsokit vízgőz felett megolvasztjuk, majd ha picit kihűlt, kanalanként belekeverjük a mascarponét végül a habbá vert tejszínt is. 

A krém 3/4-éhez hozzákeverjük a mandulagrillázst. Letekerjük a piskótát, megtöltjük a krémmel, visszatekerjük, majd kívülről bevonjuk a maradék sima krémmel. 

Száraz serpenyőben kicsit megpirítjuk a mandulalapocskákat, ezzel díszítjük az elkészült tekercset. Egy leheletnyi porcukorral és kakaóporral még meghintettem, hogy legyen egy kis "hófedte táj" hangulata is :)

img_1212.JPG

  Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr367000855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása