Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

3 féle mártogatós friss zöldségekkel, házi rozmaringos grissinivel

2015. április 10. - HZsuzsi84

Az alábbi ételeket ma reggel elkészítettem élőben a FEM3Café műsorán, a videó visszanézhető itt

2015_04_10_1.jpg

A mártogatós egy szuper műfaj szerintem. Egészen nagy vendégsereget is meg lehet etetni vele, változatos, könnyen variálható, színes. Most 3 félét mutatok, amihez a friss zöldségeken kívül egy házi grissinit is kínáltam. A grissini sütésbe a gyerekek is bevonhatók! Gyurmázásra fel! 

Fetasajtos mártogatós:

martogatos.jpg

  • 25 dkg fetasajt
  • 4 dl görög joghurt (vagy lecsepegtetett normál natúr joghurt)
  • kb. 1 dl habtejszín
  • egy pici citrom lé és reszelt héja
  • kapor
  • só, bors

A hozzávalókat botmixerrel, vagy aprítógépben összedolgozzuk, ha pár órát áll az jót tesz neki, hogy összeérjenek az ízek, az igazi persze az eredeti kecskesajtból készüt fetából, nem a "krémfehérsajt" nevű utánzatokból. Sózással óvatosan, mert a feta sós! 

Retektzatziki:

2015_04_10_2.jpg

  • 1 kisebb jégcsapretek
  • pár szem piros retek
  • görög joghurt
  • fokhagyma
  • petrezselyem
  • citrom
  • olívaolaj
  • só, bors

A retkeket nagy lyukú reszelőn lereszeljük besózzuk és egy picit állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk, összekeverjük a joghurttal, ízesítjük reszelt fokhagymával, citromlével, apróra vágott petrezselyemmel, borssal és egy pici olívaolajjal. Sült húsok mellé is kiváló. 

Tonhalkrém:

  • 1 kis tonhalkonzerv lecsöpögtetve (én az olajosat jobban szeretem, mint a vizeset)
  • kb, 1 ek. majonéz
  • egy kis pohár tejföl
  • kis citromlé
  • petrezselyem és/vagy kapor

A hozzávalókat vagy csak villával, vagy aprítógépben összekeverjük. Arányokat azért nem írtam pontosan, mert ezt tényleg érzésre csinálom. 

Rozmaringos grissini (ez a tészta focacciához vagy pizzához is tökéletes) 

2015_04_10_5.jpg

  • 25 dkg liszt (finomliszt vagy kenyérliszt)
  • fél zacskó szárított élesztő (3,5 g)
  • 150 ml meleg víz
  • 1-2 ek. olívaolaj
  • 1 ág rozmaring levelei apróra vágva
  • 1 kk. cukor
  • 1 kk. só

A hozzávalókat vagy kenyérsütőgépben, vagy kézzel összegyúrjuk és kb. 10 perc alatt kidagasztjuk, rugalmas, homogén tésztát kell kapjunk. Min 1 órát szobahőmérsékleten kelesztjük, de az sem gond ha tovább áll, pár óránként érdemes átgyúrni és tovább hagyni. 

A grissinihez hosszú vékony rudakat sodrunk a tésztából, és 250 fokos sütőben 10 perc alatt megsütjük, nem kell megvárni, hogy nagyon megbarnuljon, mert akkor kiszárad. 

2015_04_10_3.jpg

 Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr457353352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása