Az alábbi ételeket ma reggel elkészítettem élőben a FEM3Café műsorán, a videó visszanézhető itt.
A mártogatós egy szuper műfaj szerintem. Egészen nagy vendégsereget is meg lehet etetni vele, változatos, könnyen variálható, színes. Most 3 félét mutatok, amihez a friss zöldségeken kívül egy házi grissinit is kínáltam. A grissini sütésbe a gyerekek is bevonhatók! Gyurmázásra fel!
Fetasajtos mártogatós:
- 25 dkg fetasajt
- 4 dl görög joghurt (vagy lecsepegtetett normál natúr joghurt)
- kb. 1 dl habtejszín
- egy pici citrom lé és reszelt héja
- kapor
- só, bors
A hozzávalókat botmixerrel, vagy aprítógépben összedolgozzuk, ha pár órát áll az jót tesz neki, hogy összeérjenek az ízek, az igazi persze az eredeti kecskesajtból készüt fetából, nem a "krémfehérsajt" nevű utánzatokból. Sózással óvatosan, mert a feta sós!
Retektzatziki:
- 1 kisebb jégcsapretek
- pár szem piros retek
- görög joghurt
- fokhagyma
- petrezselyem
- citrom
- olívaolaj
- só, bors
A retkeket nagy lyukú reszelőn lereszeljük besózzuk és egy picit állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk, összekeverjük a joghurttal, ízesítjük reszelt fokhagymával, citromlével, apróra vágott petrezselyemmel, borssal és egy pici olívaolajjal. Sült húsok mellé is kiváló.
Tonhalkrém:
- 1 kis tonhalkonzerv lecsöpögtetve (én az olajosat jobban szeretem, mint a vizeset)
- kb, 1 ek. majonéz
- egy kis pohár tejföl
- kis citromlé
- petrezselyem és/vagy kapor
A hozzávalókat vagy csak villával, vagy aprítógépben összekeverjük. Arányokat azért nem írtam pontosan, mert ezt tényleg érzésre csinálom.
Rozmaringos grissini (ez a tészta focacciához vagy pizzához is tökéletes)
- 25 dkg liszt (finomliszt vagy kenyérliszt)
- fél zacskó szárított élesztő (3,5 g)
- 150 ml meleg víz
- 1-2 ek. olívaolaj
- 1 ág rozmaring levelei apróra vágva
- 1 kk. cukor
- 1 kk. só
A hozzávalókat vagy kenyérsütőgépben, vagy kézzel összegyúrjuk és kb. 10 perc alatt kidagasztjuk, rugalmas, homogén tésztát kell kapjunk. Min 1 órát szobahőmérsékleten kelesztjük, de az sem gond ha tovább áll, pár óránként érdemes átgyúrni és tovább hagyni.
A grissinihez hosszú vékony rudakat sodrunk a tésztából, és 250 fokos sütőben 10 perc alatt megsütjük, nem kell megvárni, hogy nagyon megbarnuljon, mert akkor kiszárad.
Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj!