A csirkecomb egy jolly joker alapanyag, bárhol hozzáférhető, olcsó, változatosan elkészíthető, gyakorlatilag mindenki szereti (a gyerekeim bármilyen formában megeszik!), szóval gyakran kerül nálunk az asztalra. A leggyorsabb verzió, amikor csak sózom, borsozom a combokat, egész fokhagyma gerezdeket dobok melléjük, citrom szeleteket és rozmaring ágakat fektetek rá, olívaolajjal meglocsolom, fehérbort öntök alá és kész is. Alufóliával letakarva 1 órán át sütöm, majd fólia nélkül még negyed órát, 200 fokon. Teendő vele kb 5 perc, fáradt hétköznap estéken szuper megoldás a gyors és egyszerű vacsorára. Köretet bármit lehet csinálni hozzá. Ezzel gyakorlatilag le is írtam az elkészítést.
Ma annyit variáltam, hogy a combok bőre alá apróra vágott aszalt paradicsommal és oreganoval elkevert fetasajtot tömködtem. A bőre extrán ropogósra sült, a hús meg isteni szaftos maradt. Egyszerű, de nagyszerű.
Parmezános cukkini tócsni készült hozzá. Amit én magában is imádok egyébként. De egy férfi embernek persze a hús a főszereplő (nálunk a gyerekeknek is, kispasik :)).
Hozzávalók (4 főre):
- 4 egész csirkecomb
- egy darabka fetasajt
- 4-5 nagyobb aszalt paradicsom (én most szárazat használtam, de az olajban eltett is jó)
- oregano
- só, bors, olívaolaj
- 1 fej fokhagyma
- fél citrom
- 1 dl száraz fehérbor
Hozzávalók a cukkini tócsnihoz:
- 500 g cukkini nagy lyukú reszelőn lereszelve
- só, bors
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1 kisebb lilahagyma, vagy pár szál újhagyma, esetleg póréhagyma
- egy csokor friss kapor
- 20 g reszelt paremzán
- 2 tojás
- 3 ek. liszt
A reszelt cukkinit besózzuk és állni hagyjuk. Ha levet eresztett, akkor a lehető legalaposabban kinyomkodjuk (annál ropogósabbra tudjuk sütni, minél szárazabb lesz), hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, borsozzuk, a zúzott fokhagymát, a kaprot, a parmezánt, ráütjük a tojásokat és elkeverjük a liszttel. A masszát egy serpenyőben, forró olajon, kanalanként sütni kezdjük, ha már szép színe van megfordítjuk és készre sütjük.
Egy fél pohár görög joghurtba belefacsartam a csirkéken sült citrom levét és hozzákevertem 4 gerezdet a vajpuhára sült fokhagymából. Sóztam, borsoztam, ez lett a mártogatós mellé.
Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj!