Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

A franciáknál crème caramel, a spanyoloknál flan

2015. december 02. - HZsuzsi84

img_6123.JPGNem szeretnék eredetvitákba bocsátkozni, valószínűleg senki nem tudja bizonyító erejűen igazolni ennek a desszertnek az eredetét, de végülis mindegy is, hogy hívjuk, ez a gőzölt vaníliás puding a lecsorgó karemellel a tetején majdnem akkora élvezet, mint a crème brulèe (=crema catalana) tetején kopogtatni a ropogós karamell réteget (mondom majdnem!). 

Az elkészítése hasonlóan egyszerű és olyan látványos a végeredmény, hogy remek vendégváró desszert, minden karamellimádónak melegen ajánlom (értitek: melegen, hogy folyjon a karamell :) )

Hozzávalók: (6-8 főre)

  • 90 g cukor a karamellhez
  • 625 ml zsírosabb tej (vagy tej és tejszín 2/3 - 1/3 arányban) 
  • 125 g cukor
  • 3 tojás
  • 3 tojássárgája
  • 1 vaníliarúd

A karamell elkészítésével kezdjük. Ami nagyon fontos, hogy ne legyen hirtelen túl forró a serpenyő, mert akkor hamar megég a karamell, hideg serpenyőben indítsuk, és KEVERGETÉS nélkül, mérsékelt lángon olvasszuk meg a cukrot, míg borostyánszínű karamellt nem kapunk. Néha érdemes mgforgatni a serpenyőt, de a fakanalat felejtsük el, mert csak összekristályosodik az olvadó cukor. Ha az egész megolvadt, akkor hozzáadunk 2 ek. hideg vizet, ez megállítja a karamellizálódást és nem barnul túl. A karamellt elosztjuk a szuflétálkákban (kb 125 ml-es), nem baj ha marad egy kevés. 

A tejet a felhasított vaníliarúddal éppenhogy felforraljuk, közben a cukrot és a tojásokat kikeverjük robotgéppel, majd óvatosan hozzácsurgatjuk a meleg vaníliás tejet. Átkanalazzuk a tálkákba és egy magas falú tepsibe állítjuk őket, az edények feléig felöntjük vízzel a tepsit. Vízfürdőben 180 fokos sütőben 35-40 percig sütjük, vagy amíg a krém megszilárdul. 

Ha elkészült, akkor negyed órán át állni hagyjuk, majd tányérokra borítjuk, esetleg meglocsoljuk a maradék karamellel. 

img_6125.JPG

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr347769012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása