Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

Színes csokinyalóka

BÚÉK!

2016. január 06. - HZsuzsi84

img_6476.JPG

Először is nagyon boldog új évet kívánok nektek! Remélem senkinek nem kavarok be az újévi fogadalmába ezzel az ötlettel :) 

Egy pofon egyszerű, mégis nagyon látványos dolgot mutatok. A karácsonyi ajándékba gyártott házi csoki táblák mellett készült pár színes csokinyalóka is, amivel minden gyerek levehető a lábáról. Kezdődik a farsangi időszak, gyerekeknek farsangi buliba csináljatok ilyen látványos finomságot! Ez persze csak egy alapötlet, variáljátok fantáziátok és ízlésetek szerint. 

Hozzávalók: 

  • fehércsokoládé
  • étcsokoládé (de persze tejcsokival is simán működik) 
  • színes gabonagolyók (nem cukorgyöngy, mert az elrághatatlanul kemény), vagy bármilyen rászórható dísz: aszalt, kandírozott vagy liofilizált gyümölcs, drazsé, stb. 
  • eszközök: hurkapálca/nyalókapálca, sütőpapír, cukorhőmérő, csomagoláshoz celofán 

Az elkészítésnek egyetlen macerásabb része: a csoki temperálása. Ha csak simán megolvasztjuk és visszadermesztjük a csokit, akkor megváltozik a szerkezete és nem lesz szép fényes roppanós. Kicsapódik és fehér foltos lesz, beleolvad azonnal a kezünkbe ha hozzáérünk. Szóval ezt nem érdemes lespórolni, de nem ördöngősség. 

A választott csoki kétharmadát gőz fölött felolvasztjuk (vigyázva, hogy az edény ne lógjon bele a vízbe, tényleg csak a gőz érje) majd a csoki maradék egyharmadát apróra vágva hozzáadjuk így visszahűtjük az egészet az ideális munkahőmérsékletre, ami étcsoki esetén 31-32 fok, tej- és fehércsoki esetén 29-30 fok. Ezt egy cukorhőmérővel, vagy maghőmérővel tudjuk ellenőrizni.  

A temperált csokiból kiskanál segítségével sütőpapírra kis köröket formázunk, majd belenyomjuk a pálcikát, ami körül érdemes még egy kis csokit csorgatni rá, hogy biztosan megtartsa majd. Míg olvadt a csoki megszórjuk a kiválasztott dísszel és hűvös helyen megdermesztjük. Majd óvatosan leválasztjuk a sütőpapírról. Ellentétes színű csokival akár a másik oldalát is díszíthetjük: én a fehércsokira étcsoki csíkokat húztam még. Vagy celofánba csomagoljuk, vagy pohárba állítjuk őket. Óvatosan, mert könnyen törik. 

img_6471.JPG

A táblás verziónál az egyik oldalt Mamintiart  féle egyedi sablonnal díszítettem (pöttyös mintával), majd vegyes csokis gabonagolyókkal szórtam meg. Még mielőtt teljesen megdermedt volna feldaraboltam, hogy ne repedezzen. 

img_6477.JPG

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr28245448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása