A klasszikus tiramisu az egyik kedvenc desszertem, pillanatok alatt össze lehet dobni, szinte mindig van hozzá minden otthon (legalábbis nálam), könnyű habos, kávés, mi kell még a boldogsághoz? Mivel most gluténmentes kivitelben szerettem volna, így a leggyorsabb babapiskótás verzió most nem játszott, így sütöttem egy gluténmentes piskótát riszlisztből, három lapba vágtam, mindegyik lapot gazdagon meglocsoltam kávéval és kicsit több krémet készítettem, hogy a 3 rétegre elég legyen. Pár óra a hűtőben és csodás vendégváró desszert, egyszerű, előre készíthető, látványos, finom. Beni 3. szülinapjának (egyik) ünneplésére készült.
Hozzávalók a piskótához:
- 5 tojás
- 100 g porcukor
- 100 g rizsliszt (vagy finomliszt)
- 1 ek keményítő
- 1 csipet só
Hozzávalók a krémhez:
- 4 tojás
- 4 ek cukor
- 333 g mascarpone (szobahőmérsékleten)
- fél rúd vanília
Az összeállításhoz:
- 2 csésze hosszú kávé (ha gyerekek is esznek belőle, akkor koffeinmentes)
- 1 löttyintésnyi amaretto vagy más likőr (elhagyható)
- kakaópor
Sütünk egy sima 5 tojásos piskótát, a tojásokat szétválasztjuk, és a fehérjéket egy csipet sóval elkezdjük felverni, amikor már habosodik, de még nem kemény hozzászórjuk a cukor felét, majd teljesen kemény habbá verjük. A maradék cukrot a tojássárgájával verjük fehéredésig, beleszitáljuk a lisztet és a keményítőt, majd óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjehabot. Sütőpapírral bélelt, vagy kivajazott, kilisztezett tortaformába (23cm-es) öntjük a masszát és 180 fokon kb. 25 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük.
A krémhez a tojásokat szétválasztjuk és a piskótához hasonlóan a cukrot fele-fele arányban a tojásfehérjével illetve a sárgájával verjük föl. A tojássárgás-cukros masszába belekaparjuk a vanília magjait és hozzákeverjük a mascarponét is. Óvatosan hozzáforgatjuk a tojásfehérje habot.
Lefőzzük a kávét és hagyjuk hűlni, hozzákeverjük a likőrt.
Összeállítás: ha már kihűlt a piskóta 3 lapba vágjuk, az alsót egy tortatálra tesszük, köré tortakarikát helyezünk, majd meglocsoljuk a kávé harmadával. majd megszórjuk kakaóporral és rásimítjuk a krém harmadát. Hasonlóan járunk el a második lappal is. A harmadik lapnak a vágott felét meglocsoljuk a maradék kávéval, majd ráfordítjuk a tortára. A tetejére kerül a maradék krém, amit tálalás előtt gazdagon megszórunk kakaóporral.
Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj!