Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

Tiramisu torta

és még gluténmentes is

2016. április 27. - HZsuzsi84

img_7469_photoshop.jpg

A klasszikus tiramisu az egyik kedvenc desszertem, pillanatok alatt össze lehet dobni, szinte mindig van hozzá minden otthon (legalábbis nálam), könnyű habos, kávés, mi kell még a boldogsághoz? Mivel most gluténmentes kivitelben szerettem volna, így a leggyorsabb babapiskótás verzió most  nem játszott, így sütöttem egy gluténmentes piskótát riszlisztből, három lapba vágtam, mindegyik lapot gazdagon meglocsoltam kávéval és kicsit több krémet készítettem, hogy a 3 rétegre elég legyen. Pár óra a hűtőben és csodás vendégváró desszert, egyszerű, előre készíthető, látványos, finom. Beni 3. szülinapjának (egyik) ünneplésére készült. 

img_7521_large.JPG

Hozzávalók a piskótához:

  • 5 tojás
  • 100 g porcukor
  • 100 g rizsliszt (vagy finomliszt)
  • 1 ek keményítő
  • 1 csipet só

Hozzávalók a krémhez:

  • 4 tojás
  • 4 ek cukor
  • 333 g mascarpone (szobahőmérsékleten) 
  • fél rúd vanília

Az összeállításhoz:

  • 2 csésze hosszú kávé (ha gyerekek is esznek belőle, akkor koffeinmentes) 
  • 1 löttyintésnyi amaretto vagy más likőr (elhagyható)
  • kakaópor

Sütünk egy sima 5 tojásos piskótát, a tojásokat szétválasztjuk, és a fehérjéket egy csipet sóval elkezdjük felverni, amikor már habosodik, de még nem kemény hozzászórjuk a cukor felét, majd teljesen kemény habbá verjük. A maradék cukrot a tojássárgájával verjük fehéredésig, beleszitáljuk a lisztet és a keményítőt, majd óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjehabot. Sütőpapírral bélelt, vagy kivajazott, kilisztezett tortaformába (23cm-es) öntjük a masszát és 180 fokon kb. 25 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük. 

A krémhez a tojásokat szétválasztjuk és a piskótához hasonlóan a cukrot fele-fele arányban a tojásfehérjével illetve a sárgájával verjük föl. A tojássárgás-cukros masszába belekaparjuk a vanília magjait és hozzákeverjük a mascarponét is. Óvatosan hozzáforgatjuk a tojásfehérje habot. 

Lefőzzük a kávét és hagyjuk hűlni, hozzákeverjük a likőrt.

Összeállítás: ha már kihűlt a piskóta 3 lapba vágjuk, az alsót egy tortatálra tesszük, köré tortakarikát helyezünk, majd meglocsoljuk a kávé harmadával. majd megszórjuk kakaóporral és rásimítjuk a krém harmadát. Hasonlóan járunk el a második lappal is. A harmadik lapnak a vágott felét meglocsoljuk a maradék kávéval, majd ráfordítjuk a tortára. A tetejére kerül a maradék krém, amit tálalás előtt gazdagon megszórunk kakaóporral. 

img_7515_large_1.JPG

img_7519_large.JPG

img_7520_large.JPG

img_7525_large.JPG

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr798667536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása