Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

Zöldbabos quiche

2016. július 18. - HZsuzsi84

img_8537.JPG

Én a három napos özönvíz alatt is megpróbáltam úgy csinálni, mintha nyár lenne, és  például ezt a gyönyörű zöldbabos quiche-t sütöttem (ejtsd: kis), ami egy francia sós lepény. A vajas omlós tésztában egy tejszínes-tojásos-sajtos töltelék van, amit bármivel fel lehet dobni, most épp friss zsenge zöldbabot tettem ra, de ízlés és szezon szerint gyakorlatilag bármi kerülhet bele. A klasszikus lotharingiai quiche-t például pirított baconnel töltik, szóval nem feltétlenül kell vega verziókban gondolkodni. 

Ez egy alaprecept, tényleg csak a fantázia szab határt annak, ki hogyan variálja. 

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 200 g finomliszt
  • egy jó nagy csipet só
  • 150 g hideg vaj 
  • 1 tojássárgája
  • kb 3-4 ek. hideg víz

a töltelékhez:

  • 250 ml tejszín
  • 3 tojás
  • 50 g sajt (én most masdaamert használtam, de bármilyen kicsit intenzívebb ízű sajt megteszi)
  • zöldbab (nem mértem, de kb 150 g lehetett, amit beleraktam) 
  • só, bors
  • 1 csokor friss kapor finomra vágva

A tésztához a lisztet és a vajat gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk, vagy aprítógépbe tesszük és morzsás állagúra keverjük. Hozzáadunk egy jó nagy csipet sót és a tojássárgát, majd annyi vizet, hogy jól formázható tésztát kapjunk. Folpackba csomagolva fél órára a hűtőbe tesszük. 

A töltelékhez alaposan elkeverjük a tojásokat a tejszínnel, majd megborsozzuk, gazdagon megsózzuk (nem érdemes finomkodni a sóval, a tojás és a tejszín meglepően sok sót felvesz, ha sótlan lesz a töltelék, az nem jó). Belekeverjük a reszelt sajtot és az apróra vágott kaprot is, és félretesszük. 

A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk és egy piteformába simítjuk, én most egy 20x25cm-es szögletes formát választottam (a kivehető aljú a legjobb), de így még ki is maradt egy pici, egy nagy köralakúra is elég a tészta. 

Villával megszúrkáljuk és pár percre még visszatesszük a hűtőbe. 

A quiche folyós tölteléke eláztatná a nyers tésztát, így mindenképpen elő kell sütni a tésztát "vakon" (egy sütőpapírral és vaalmi nehezékkel kibélelve), hogy a végén a lepény alja is ropogósra és ne "szalonnásra" süljön. Van aki ezt elhagyja, sok recept simán beleönti a tölteléket a nyers tésztába, de én őszintén szólva még sosem ettem jó quichet, amit nem sütöttek elő. Szóval szerintem ezt a lépést nem érdemes megspórolni. 

A tésztát kibéleljük egy sötőpapírral és beleöntünk annyi száraz babot/rizts/lencsét nehezékként, ami jól lenyomja, hogy sülés közben ne emelkedjen fel. 200 fokon sütjük így 10 percig, majd kivesszük a papírt és a nehezéket és még 3 percre visszatesszük, hogy kapjon egy kis színt. 

Utána beleöntjük a tölteléket, és szépen elrendezzük rajta a zöldbabokat, sütő hőmérsékletét 180 fokra mérsékeljük és 25-30 perc alatt készre sütjük. 

q.jpg

Ha nagyon barnulni kezdene a teteje, akkor idő közben letakarjuk egy alufóliával, de a tölteléknek meg kell szilárdulnia, akkor jó. 25 perc sütés után a babok még egy picit roppanósak maradnak, ha valaki szeretné, hogy teljesen puhák legyenek, akkor érdemes forró vízben pár perc alatt előfőzni őket, és úgy tenni a töltelékre sütés előtt. 

Az elkészült quichet pár perc pihentetés után kivesszük a formából (ha kivehető aljút használtunk), majd langyonsan szeleteljük és tálaljuk. Friss salátát, vagy akár kovászos uborkát kínálunk mellé. 

img_8540.JPG

img_8546.JPG

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr438895824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

funfun 2016.07.20. 06:42:52

Nagyon jól hangzik, világos, érthető leírás. Kár, hogy nem fogom megcsinálni, macerás az elősütés, de világos, hogy anélkül nem lesz jó. Azért legalább elolvasni jó volt.

HZsuzsi84 2016.07.20. 11:59:58

@funfun: szerintem adj magadnak egy esélyt, nem olyan ördöngősség, és a végeredményért mindenképp megéri :)
süti beállítások módosítása