A kislányom 1. szülinapjára készült ez a tejberizses torta (tej és glutén nélkül). Nagy sikere volt, nem csak az ünnepelt falta, hanem az egész család. Bár 1 éves korára azért már lassan mindent eszik Bogi, én óvatos duhaj vagyok, tejet nem adok még neki, és glutént is csak néha-néha, így a tortája tej- és gluténmentesen készült, de persze hagyományosan is elkészíthető.
A tetején lévő gyümölcsréteg szezon szerint változtatható, tavasszal eperrel, vagy málnával, ki hogy szereti.
A tejberizses réteg nem volt túl zselatinozva, így kellemes lágy volt, de mégis szépen szeletelhető, nem volt túl édes sem. Szerintem tökéletes lett. :)
Hozzávalók egy 23 cm átmérőjű tortához:
A piskótához:
- 2 tojás
- 2 ek cukor
- 3 ek rizsliszt (vagy liszt)
- 1 csipet só
A tejberizshez:
- 200 g rizottó rizs
- 1 l kókuszos mandulatej/rizstej (vagy tej)
- 100 g cukor
- 250 ml kókusztejszín vagy habtejszín
- 1 vaníliarúd
- 12 g zselatin (por)
- 50 ml víz
A tetejére:
- 4-5 nektarin
- 1 csomag világos tortazselé
- 250 ml 100% almalé
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd a tojássárgájához adjuk a cukrot és fehéredésig keverjük, óvatosan belekeverjük a lisztet és a tojáshabot felváltva. Csatos tortaformába simítjuk, majd 180 fokon 15-20 perc alatt megsütjük.
Közben elkészítjük a tejberizst. A rizottó rizst elkezdjük egy kevés tejjel és a vanília kikapart magjaival elkezdjük felfőzni, ahogy szívja magába a nedvességet, mindig öntünk még rá, mintha csak egy rizottót készítenénk. Ha 3-4 részletben felvette az összes tejet, és a rizs megpuhult, akkor hozzáadjuk a cukrot is (azt azért nem érdemes az elején, mert akkor könnyebben odakap). A tűzről levéve egy folpackot borítunk a felületére, majd hagyjuk hűlni. A zselatint kikeverjük a vízzel és picit megmelegítjük, hogy elolvadjanak a szemcsék. A (kókusz)tejszínt habbá verjük. A kihűlt tejberizst robotgéppel fellazítjuk, hozzákeverjük a feloldott zselatint és óvatosan beleforgatjuk a tejszínhabot is. A kihűlt piskótát egy tálra tesszük egy tortakarikában, rásimítjuk a tejberizses krémet, majd szépen elrendezzük a tetején a vékonyra szeletelt nektarint. A tortazselét elkészítjük a csomagolás szerint (én almalével szoktam, nem vízzel, cukor nélkül), majd a tortára öntjük. Pár órára a hűtőbe tesszük, hogy szépen szeletelhető legyen.
Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj!