Imádom a pitéket, és a könnyű krémes desszerteket is. Most a klasszikus olasz panna cottát álmodtam meg 'tart' kivitelben, a végeredmény csodaszép lett. A panna cottát nem szeretem túl "gumisan", zselatintól remegve, éppencsak annyit szoktam rakni bele, hogy megtartsa. Sütöttem egy kakaós omlós tészta pite alapot, majd megtöltöttem a vaníliás tejszínes krémmel, hagytam, hogy megdermedjen, ja és telepakoltam gyümölccsel. Csodaszép lett.
Hozzávalók:
a tésztához
- 250 g liszt
- 50 g kakaópor
- 150 g vaj
- 100 g porcukor
- 2 tojás
- 1 nagy csipet só
a töltelékhez:
- 4 dl tejszín
- 2 dl tej
- 4 ek cukor
- 1 rúd vanília
- 3-4 zselatin lap (a 3-mal is szeletelhető éppen, de 4-gyel szilárdabb lesz a töltelék, ki hogyan szereti)
az összeállításhoz:
- eper- vagy málnalekvár
- friss málna és áfonya vegyesen
- csokiforgács
A tésztához a vajat alaposan kikeverjük a cukorral, majd hozzákeverjük a lisztet és a sót, végül a tojásokkal jól nyújtható tésztát gyúrunk belőle. Folpackba csomagolva egy fél órára a hűtőbe tesszük.
A tésztát kinyújtjuk, egy nagy vagy 6 kicsi kivehető aljúpiteformába simítjuk, itt fogyelni kell rá, hogy nehogy kilyukadjon a tészta, inkább ne nyújtsuk nagyon vékonyra, mert akkor kifolyik belőle a töltelék. Sütőpapírral kibéleljük és száraz babbal lenyomatva vakon sütjük 15 percig, majd kivesszük a nehezéket és a papírt és még 5 perc alatt készre sütjük. A megsült pite alapot óvatosan kivesszük a formából és teljesen kihűtjük.
Addig elkészítjük a panna cottát: a zseltinlapokat hideg vízbe áztatjuk, a tejet és a tejszínt a cukorral és a vanília kikapart magjaival összeforraljuk, majd a tűzről levéve belekeverjük a jól kinyomkodott zselatinlapokat. Ha alaposan elkeveredett félretesszük picit hűlni.
A kihűlt tészta alapot megkenjük a választott lekvárral, majd a langyosra hűlt panna cotta alapot ráöntjük. Beleszórjuk az áfonyát és/vagy málnát, majd legalább 3 órára, vagy akár egy éjszakára a hűtőbe tesszük hogy megdermedjen. Szeletelni csak akkor lehet, ha teljesen kihűlt.
Tálalás előtt még szórunk rá friss gyümölcsöt, majd reszelünk rá egy kis csokit.
Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj!