Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

Panna cotta pie

2016. augusztus 11. - HZsuzsi84

img_8561_large.JPG

Imádom a pitéket, és a könnyű krémes desszerteket is. Most a  klasszikus olasz panna cottát álmodtam meg 'tart' kivitelben, a végeredmény csodaszép lett. A panna cottát nem szeretem túl "gumisan", zselatintól remegve, éppencsak annyit szoktam rakni bele, hogy megtartsa. Sütöttem egy kakaós omlós tészta pite alapot, majd megtöltöttem a vaníliás tejszínes krémmel, hagytam, hogy megdermedjen, ja és telepakoltam gyümölccsel. Csodaszép lett. 

Hozzávalók:

a tésztához

  • 250 g liszt
  • 50 g kakaópor
  • 150 g vaj
  • 100 g porcukor
  • 2 tojás 
  • 1 nagy csipet só

a töltelékhez: 

  • 4 dl tejszín
  • 2 dl tej
  • 4 ek cukor
  • 1 rúd vanília
  • 3-4 zselatin lap (a 3-mal is szeletelhető éppen, de 4-gyel szilárdabb lesz a töltelék, ki hogyan szereti) 

az összeállításhoz:

  • eper- vagy málnalekvár
  • friss málna és áfonya vegyesen 
  • csokiforgács

A tésztához a vajat alaposan kikeverjük a cukorral, majd hozzákeverjük a lisztet és a sót, végül a tojásokkal jól nyújtható tésztát gyúrunk belőle. Folpackba csomagolva egy fél órára a hűtőbe tesszük. 

A tésztát kinyújtjuk, egy nagy vagy 6 kicsi kivehető aljúpiteformába simítjuk, itt fogyelni kell rá, hogy nehogy kilyukadjon a tészta, inkább ne nyújtsuk nagyon vékonyra, mert akkor kifolyik belőle a töltelék. Sütőpapírral kibéleljük és száraz babbal lenyomatva vakon sütjük 15 percig, majd kivesszük a nehezéket és a papírt és még 5 perc alatt készre sütjük. A megsült pite alapot óvatosan kivesszük a formából és teljesen kihűtjük. 

Addig elkészítjük a panna cottát: a zseltinlapokat hideg vízbe áztatjuk, a tejet és a tejszínt a cukorral és a vanília kikapart magjaival összeforraljuk, majd a tűzről levéve belekeverjük a jól kinyomkodott zselatinlapokat. Ha alaposan elkeveredett félretesszük picit hűlni. 

A kihűlt tészta alapot megkenjük a választott lekvárral, majd a langyosra hűlt panna cotta alapot ráöntjük. Beleszórjuk az áfonyát és/vagy málnát, majd legalább 3 órára, vagy akár egy éjszakára a hűtőbe tesszük hogy megdermedjen. Szeletelni csak akkor lehet, ha teljesen kihűlt. 

Tálalás előtt még szórunk rá friss gyümölcsöt, majd reszelünk rá egy kis csokit. 

img_8567_large.JPG

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr3310261016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása