Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

Almás rétes aszalt szilvával és dióval

2017. november 29. - HZsuzsi84

 

retes3.jpg

Tegnap délután egy Tante Fanny tésztás workshopon jártam, ahol karácsonyra készülvén néhány lelkes blogger alkothatta meg az ízlésének és éppen aktuális hangulatának megfelelő sütit. Én Mártival, a Mirelle konyhája bloggerével alkottam meg ezt az igazán jól sikerült rétest. Nagyképűen hangzik, de elvittük a bulit. Egyrészt ez volt az egyetlen süti, ami elfogyott, pedog nem volt kicsi, másrészt olyan szép lett, hogy mindenki ezt fotózta, vagy azt, hogy mi fotózzuk :)

Teljeskiörlésű rétestésztából egy almás rétest sütöttünk, amit mazsola helyett apróra vágott aszalt szilvával turbóztunk, a klasszikus citrom mellett került bele reszelt mandarinhéj és mandarinlé is, a tésztarétegek közé meg gazdagon kenegettünk olvasztott vajat és szórtunk bele darált diót is. 

A töltelék kellően szaftos volt, mégsem áztatta el a tésztát. A tészta ropogós, mégsem száraz. Az egész kellemesen fűszeres, de nem túl édes. Szóval meg voltunk elégedve magunkkal :) Próbáljátok ki! 

retes2.jpg

Hozzávalók:

  • 1 csomag teljeskiőrlésű Tante Fanny rétestészta
  • 100 g vaj
  • 1 marék durvára vágott dió
  • 1 tojás a kenéshez

A töltelékhez: 

  • 5 alma
  • 2 tk nádcukor
  • 1 mk fahéj
  • 1 citrom
  • 1 mandarin
  • 3-4 ek darált dió

 

A töltelékhez az almákat meghámozzuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük, rászórjuk a cukrot, a fahéjat, a (mazsola méretűre) felaprított aszalt szilvát is belekeverjük, ráreszeljük a citrusok héját és facsarunk ré keveset a levükből is, majd az egészet közepes lángon pár perc alatt összepéroltuk. Nem kell, hogy nagyon pépes legyen, csak az alma egy kicsit essen össze. Félretesszük, hogy kihűljön. 

A réteslapokat kihajtogatjuk, a vajat megolvasztjuk és gazdagon megkenjük a lapokat vele, minden második lapra szórunk egy vékony réteg darált diót is. (6 lappal dolgoztunk, de akár 4 is elég lehetett volna ezzel a módszerrel. )

A legfelső lapra is szórunk a darált dióból, ez szükséges, hogy ne áztassa el a töltelék a tésztát, majd a kihűlt almás tölteléket a tészta szélére halmozzuk és szépen feltekerjük. Kívülről felvert tojással lekenjük és durvára vágott dióval megszórjuk. Hogy a tészta széle kerüljön alulra egy sütőpapírral borított sütőlapra csúsztatjuk és 190 fokra előmelegített légkeveréses sütőben kb. 25 perc alatt aranybarnára sütjük. 

Langyosra hűlve baklavához hasonló háromszög alakba vágva tálaljuk. 

retes.jpg

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr3713403525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása