Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

Márton napi libamell: rozéra sütve, hogy máshogy

éhezni már nem fogunk jövőre

2014. november 10. - HZsuzsi84

IMG_4363.jpg

Szeretem a gasztronómiai természetű néphagyományokat. Jó dolog Márton napon libát enni, nem csak azért, mert így nagy eséllyel nem fogunk a következő esztendőben éhezni, hanem mert a liba nagyon finom dolog. Idén (is) egy szaftos libamellre esett a választásom, amivel szerintem nem is érdemes mást csinálni, mint rozéra sütni. Köretnek rozmaringos sült almát és krumplikat (sima és édesburgonyát) sütöttem. Isteni volt. Marci, a nagyobbik fiam, azt mondta: "Anya, mindig ilyen husit süssél!" - mondjuk egy darabig biztos nem unnám meg én sem... :)

Hozzávalók 2 személyre

  • 1 libamell/1-2 személy (attól függ mennyire nagyétkűek)
  • pár szem krumpli (ha azt szeretnénk, hogy paleo fogás legyen, akkor ezt hagyjuk ki)
  • 1 alma héjastul, cikkekre vágva
  • 1 édesburgonya
  • 1 ág rozmaring
  • só, bors, olívaolaj

A krumplikat hasonló méretű hasábokra vágjuk, olívaolajjal összeforgatjuk és sütőpapírral borított tepsin szétterítjük. Sózzuk, borsozzuk és megszórjuk friss rozmaringgal. 220 fokos sütőben kb. fél óra alatt ropogósra sütjük. A sütési idő vége felé mellészórjuk az almacikkeket is, annak nem kell sok idő. 

 Névtelen-1.jpg

Közben előkészítjük a húst. A libamellet a kacsamellhez hasonlóan sütjük

Egy éles késsel beirdaljuk a bőrét (óvatosan a húsát ne érje a kés!). Sózzuk, borsozzuk, majd bőrös oldalával lefelé felforrósított száraz serpenyőbe tesszük, közepes lángon, szép lassan kisütjük a zsírját. Ha ropogósra sült a bőre, akkor kiöntjük a serpenyőből a fölösleges libazsírt és megfordítva a mellet a másik oldalára is sütünk egy kis kérget. Belül ilyenkor még nyilván nem sül át. 

Sütőpapírral borított tepsire tesszük a félkész libamelleket, bőrével fölfelé, és sütőben sütjük készre.

Ezt 160 fokon, 12 perc alatt sütöttem gyönyörű rózsaszínre.  A megsült húst 5-10 percig pihentettem (párszor megforgatva közben), majd felszeleteltem. A sült zöldségekkel tálaltam. 

Ha jót akartok magatoknak, akkor süssetek libát Márton nap alkalmából! :) 

IMG_4376.jpg

IMG_4377.jpg

Fotók: Fördős Péter

Ha tetszett a recept, kövess a Facebookon, hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr676882377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása