Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

Egy francia krémes nem olyan, mint a Francia Krémes

a híres millefeuille áfonyával

2015. szeptember 08. - HZsuzsi84

img_5679.JPG

Azzal nyilván nem árulok el nagy titkot, hogy se az általunk ismert francia krémesnek, se a francia salátának semmi köze sincs a fanciákhoz. Ettől függetlenül én gyerekkoromban kifejezetten szerettem a francia krémest, főleg a karamelles fedőlapját (tényleg azt miért nem árulnak külön??? - piaci rés!), de pl az alján a szétázott, elvághatatlan tészta réteget mindig ott hagytam. A krém meg általában olyan gumis a zselatintól, hogy a kocka álljon, mint a "tudjuk mi a tudjuk hol", hogy a fogyasztása közepesen nagy élmény (legalábbis nekem, legalábbis mostanra). 

Ezzel szemben a millefeuille ropogós tésztalapokból (ha nem is ezernyiből, mint a szó jelentése mutatja) és lágy vaníliakrémből áll, amit fel lehet turbózni bármilyen gyümölccsel. Eperrel, málnával, áfonyával, minek van épp szezonja. Amellett, hogy szerintem gyönyörű, nem is nagy ördöngősség elkészíteni. Igazi villantós desszert, randikajának vagy vendégségre tökéletes! 

Tovább

Őszre hangolva

saláta szőlővel, körtével, dióval, meg egy kis kacsamellel

img_5675.JPG

Az időjárás még nyárias, mégis az óvoda és iskolakezdés (ami még személyesen nem érint, csak a környzetemben érzékelem) elhozza az őszi hangulatot. De mivel az idő még meleg, az őszi ízeket egy saláta formájában hoztam el, a brutálisabb fogásokkal megvárom a hideg sötét napokat, amikor az ember a napfényhiány okozta bánatát egy nagy fazék vörösboros marhapörköltbe öli, például. 

Ez a saláta csupa szín és íz. Van benne sok minden, ami az őszre jellemző: szőlő, körte, dió, de hogy a férfiak is boldogok legyenek, egy kis hús is kerül bele, méghozzá isteni finom szaftos kacsamell csíkok. 

A kacsamell belső filé a kacsamell "bélszínje", amit sokszor levágnak róla és külön árulják, mert az egész kacsamellről kicsit lelóg és jobban kezelhető anélkül. Így a kacsamell árához képest kb. fél áron lehet venni kilóját, alig drágább, mint a csirkemell, és mondanom sem kell, hogy ízben fényévekre vannak egymástól. Salátákra, vagy wokos ételekbe kíváló. 

Ezt a fogást ma elkészítettem élőben a FEM3Café műsorán, a videót viszsnézhetitek itt!

c0790f3764bd68fc4090b45a96dd6a5ab6bb4cc13ab519406ab723712b34458b.jpg

74fdad5eb8538a1535bc1cea8ee0f5d33734d40d0ec90591ee6787922f17fe12.jpg

Tovább

"Karácsony ízű" keksz

img_5641.JPG

Kicsit magába szippantott a nyár vége. Még ki kell használni a jó időt, bepótolni egy csomó programot, amit beterveztünk a vakációra, de eddig nem került rá sor, szóval az utolsó hetek igen sűrűnek bizonyultak. Jövő héten már lesz ovi, minden vissza a régi kerékvágásba, főzni is gyakrabban fogok, ígérem! :)

De egy gyors keksz receptet hoztam azért nektek, tudjátok a kávé mellé ropogtatós fajtából. (Bűnös dolog, vagy sem, nálunk sosem üresek a fém dobozok.)

Ez a keksz akár lehetne karácsonyi aprósüti is, mandula, csoki, őrölt fahéj és szegfűszeg, meg rezselt mandarin (!) héj van benne (ettől igazán különleges!), de annyira finom, hogy butaság lenne évente csak egyszer csinálni. 

Még egyetemista koromban magántanítással foglalkoztam, és az egyik családnál, ahiva jártam, az anyuka sokszor sütögetett, amikor én a lányával tanultam. Ha megérzitek az illatát, akkor tudjátok már mit éreztem matekozás közben :D (hogy el kell kérnem a receptjét!). 

Tovább

Változatok csirkecombra

aszalt paradicsomos fetával sült csirkecomb, parmenzános cukkini tócsnival

img_5596.JPG

A csirkecomb egy jolly joker alapanyag, bárhol hozzáférhető, olcsó, változatosan elkészíthető, gyakorlatilag mindenki szereti (a gyerekeim bármilyen formában megeszik!), szóval gyakran kerül nálunk az asztalra. A leggyorsabb verzió, amikor csak sózom, borsozom a combokat, egész fokhagyma gerezdeket dobok melléjük, citrom szeleteket és rozmaring ágakat fektetek rá, olívaolajjal meglocsolom, fehérbort öntök alá és kész is. Alufóliával letakarva 1 órán át sütöm, majd fólia nélkül még negyed órát, 200 fokon. Teendő vele kb 5 perc, fáradt hétköznap estéken szuper megoldás a gyors és egyszerű vacsorára.  Köretet bármit lehet csinálni hozzá. Ezzel gyakorlatilag le is írtam az elkészítést. 

Ma annyit variáltam, hogy a combok bőre alá apróra vágott aszalt paradicsommal és oreganoval elkevert fetasajtot tömködtem. A bőre extrán ropogósra sült, a hús meg isteni szaftos maradt. Egyszerű, de nagyszerű. 

Parmezános cukkini tócsni készült hozzá. Amit én magában is imádok egyébként. De egy férfi embernek persze a hús a főszereplő (nálunk a gyerekeknek is, kispasik :)). 

Tovább

Csirke nuggets és házi ketchup, nem a mekiből!

nem csak a gyerekek fogják imádni!

img_6738.JPG

Régóta foglalkoztatott a csirke nuggets házi elkészítése. A gyerekek, amikor még nem rendelkeznek az összes fogukkal, akkor a hús rostjait nehezen rágják el, megrágás nélkül lenyelni a húst meg nem egészséges. A nuggets ugye nem darált húsból van, hanem a színhús van benne aprítógépben péppé zúzva, így az "előrágás" megtörténik, az íze mégsem fasírtszerű, hanem teljes a hús-élmény. A gyerekek imádják! 

Igazi menő kaja, amit akár kézzel is lehet fogyasztani, beletunkolni egy kis házi ketchupba és hamm! Most krumplikarikákat és vajbabot sütöttem hozzá, meg egy fokhagymás joghurtos mártogatóst is összedobtam. Addiktív úgy ahogy van! 

A házi ketchup cukormentes, meg kb. mindenmentes: paradicsom és aszalt füge van benne, az állaga meg olyan lesz, mintha most nyomtátok volna ki a flakonból, tényleg!!! :) 

A nugetts megformázása kicsit macerás, de ha már egyszer nekiáll az ember, simán lehet nagyobb adagot csinálni: a mélyhűtőben panírozott formában eláll, csak előkapunk pár szemet bármikor, és már mehet is az olajba és kész a frissen sült nuggets. 

Tovább

Egészben sült pisztráng zöldséges tiannal

nyaralás előtt, alatt, után

img_5397.JPG

Mi most elszökünk egy picit a horvát tengerpartra, ahol reményeim szerint eszünk majd friss halakat, cserébe ti meg kaptok egy pisztrángos receptet. A pisztráng alig drágább mint a csirkemell (én a METRO-ban szoktam venni), pofon egyszerű elkészíteni és szerintem a legfinomabb édesvízi hal. Fehér húsú, nem hal szagú (tényleg!), és ha ügyesen eszi az ember az összes szálka a gerincével együtt egyben kijön és még köpködni sem kell. Nálunk (legnagyobb örömömre) a gyerekek is imádják. 

A körete egy francia rakott zöldség volt: fokhagymával párolt cukkini szeletek, reszelt sajt és egy lilahagymás paradicsomos réteg sok zöldfűszerrel összesütve. Grillezett húsok, halak mellé kiváló. De vegetáriánusoknak akár önálló fogásként is megállja a helyét. 

Hozzávalók a sült pisztránghoz: 

  • személyenként 1 egész pisztráng (300 g körül szokott lenni) 
  • halanként 1-1 ág friss rozmaring és oregano
  • halanként 3-4 félkarika citrom 
  • só, bors, olívaolaj

A pisztrángokat konyhakész állapotban veszem, onnan lehet tudni, hogy frissek, hogy szép fényes a bőrük és csillog a szemük. Ha már "opálos a tekintetük" akkor nem érdemes megvenni. 

A halakat megmossuk, szárazra töröljük és a bőrét kicsit beirdaljuk. Kívül-belül alaposan sózzuk, borsozzuk. A hasukba 1-1 ág rozmaringot és oreganot teszünk, majd 3-4 (amennyi elfér benne) citromszeletet. Meglocsoljuk olívaolajjal. 

img_5384.JPG

190 fokos sütőben 15-20 perc alatt tökéletesre sül. Akkor jó, ha a szemei kifehérednek és a bőre kicsit megpirul. 

img_5386.JPG

Hozzávalók a zöldséges tianhoz (4 főre) 

  • 500 g cukkini
  • szerecsendió, só, bors, olívaolaj
  • 4 duci gerezd fokhagyma
  • 10-15 dkg reszelt sajt (én ementálit használtam, de bármi más jó) 
  • 2 lilahagyma
  • 700 g paradicsom
  • fél dl száraz fehérbor
  • 1 csokor petrezselyem
  • néhány kakukkfű

A cukkinit vékony szeletekre vágjuk, én a robotgép szeletelő feltétével csináltam. 

img_5376.JPG

Olívaolajon forró serpenyőben kicsit megpároljuk, rányomunk két gerezd fokhagymát, sózzuk, borsozzuk és reszelünk rá friss szerecsendiót. Pár perc és kész (nem kell "cucára" főzni). Egy sütőtál aljára terítjük. Eloszlatjuk rajta a reszelt sajtot.

img_5377.JPG

A paradicsomok héját kereszt alakban bevágjuk, leforrázzuk, egy picit állni hagyjuk, hogy könnyen lehúzhassuk a héját. A lilahagymát apróra vágjuk és olívaolajon megdinszteljük. Közben felkockázzuk a paradicsomot, mehet az is a hagymára. Felöntjük a fehérborral, sózzuk, borsozzuk, majd kb. 10 perc takaréklángon való főzéssel besűrítjük.  Hozzáadjuk a petrezselymet és a sajtos réteg tetejére simítjuk, rászórjuk a kakukkfű ágakat.

img_5383.JPG

180 fokos sütőben 20 perc alatt összesütjük. 

Tálalás előtt egy hagyjuk langyosra hűlni, hogy szépen lehessen vágni. 

img_5388.JPG

Tálalás!!!!

img_5395.JPG

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

Feketeerdei csokimousse torta mintás csokiköpenyben

Segítsüti

img_9636.jpg

Tegnap végre sikerült átadnom a tavaszi Segítsüti licitnyertesének a tortát. Nagy volt a sikere, igazán jó helyre került a torta is, és a Mónika által nagylelkűen felajánlott pénz is (a Borsószem Alapítványhoz). 

20150727_171207_c.jpg

Mostantól már a recept sem titok, akinek van egy kis ideje, hogy ilyesmivel pepecseljen, annak hajrá! Csodaszép lesz a végeredmény. Nem mondanám, hogy bonyolult, de azért van vele meló! A torta gluténmentes. 

Tovább

A nagyim citromos keksze

keksz.jpg

Minden családban megvan a "főzős ember", nálunk gyerekkoromban nem a nagymamám, hanem az anyukám volt az, aki karácsonykor bejglit és zserbót sütött, aki nyáron lekvárt tett el, meg kovászos uborkát, és ő főzött a családi eseményeken is. A nagymamám csak úgy elfőzögetett magának,de Anyu volt az igazi konyhai példakép nekem. Ennek ellenére van egy süti, amiről mindig a nagymamám fog eszembe jutni, sokszor sütötte csak úgy, ha mentünk, sőt, még a nála kapott Mikulás csomagokban is rendszeresen ilyen keksz volt. Ez egy egyszerű citromos linzer (régi Horváth Ilona recept, aki nem volt a rokonunk :)), amit derelyevágóval vágott fel, nem szaggatott (a gyorsaság kedvéért), és néha cukorral szórta meg, ami extrán vonzóvá tette számunkra. 

Ez a süti az öcsém nagy kedvence is volt, kiskorában hamar megtanulta és már egyedül is meg tudta csinálni. 

Mivel én "kekszes" vagyok, gyakran van itthon valamilyen aprósüti, a fém dobozok nem lehetnek üresek. A reggeli kávé/tea mellé, vagy uzsira sokkal jobb ilyesmit majszolni, mint bolti kekszeket. Kánikula idején a jeges kávé vagy ice tea tökéletes ebéd utáni kísérője :) 

Tovább

Barackos ice tea

mert inni kell!

101canon.jpg

A kánikulában az egyik legfontosabb, hogy sokat igyon az ember lánya (és gyerekei). Vízből nem könnyű 2-3 litert meginni, néha jól jön valami olyasmi is, aminek íze is van. Ígérem, ebből nem fog senkinek nehezére esni ledönteni néhány pohárral.

Nagy rajongója vagyok a limonádé minden formájának, de ha valami újra vágytok, akkor csináljatok jeges teát házilag. Nincs agyon cukrozva, mint a bolti ice tea-k és igazi teából van. Csak picit előre kell gondolkozni, hogy a tea ki tudjon hűlni felhasználás előtt! 

Tovább

Egy gyors nyári ebéd: grillezett zöldséges kölessaláta, zsályás-fehérboros szűzérmék

img_5279.JPG

Nyáron nem szeret az ember órákig a tűzhely mellett állni (van aki máskor sem), úgyhogy igazán jól jönnek a 30 perces fogások (és nem úgy mint Jamie-nél, hogy előtte fejen kell állni, hogy meglegyen minden fél óra alatt). Ez tényleg gyors lesz! 

A saláta 3 fő részből áll: friss vegyes zöld saláta (amivel nem kell csinálni semmit), köles (azt meg kell főzni pár perc alatt) és vegyes grillezett zöldségek. Nagy előnye, hogy nagy mennyiségben is könnyen elkészíthető és kerti grillezéshez is remek ötlet, csak a kölest kell a konyhában megfőzni, és a zöldségeket szabad tűzön is süthetitek, akkor még finomabb lesz. Akár egy nagy társaság grill partyjára tökéletes köret a különböző húsok mellé. 

Én most szűzérméket sütöttem mellé, zsályával és fehérborral, amolyan saltimbocca szerűen (csak sonka nem volt hozzá), de a szaftja isteni lett!

Tovább
süti beállítások módosítása