Én kekszes vagyok, ezt írtam már. És azt is megígértem, hogy fogok még keksz recepteket hozni. Íme az egyik kedvencem: zabpehellyel, mazsolával, dióval, kókuszreszelékkel, nádcukorral, mézzel. Az elkészítése pofonegyszerű, két edényes szupersüti. Az egyik edényben összeolvasztjuk a nedves hozzávalókat, a másikban összekeverjük a szárazanyagokat és aztán vegyítjük a kettőt. Még robotgép sem kell hozzá, csak egy kanál. Elronthatatlan, ígérem!
A jól bevált recept hozzávalói (jó nagy adag, kb. 48 db):
szárazanyagok
• 225 g liszt
• 140 g zabpehely
• 50 g kókuszreszelék
• 140 g dió durvára vágva
• 100 g mazsola
„nedves” hozzávalók
• 140 g vaj
• 200 g nádcukor
• 6 ek. méz (én gesztenyemézet használtam, ami nagyon ízes, kicsit "juharszirupos" aromájú
• 2 ek. forró víz
• 1 tk. szódabikarbóna
Egy tálban vegyítsük össze a száraz anyagokat. Egy kisebb edényben olvasszuk össze a vajat a cukorral és a mézzel, majd a forró vízben elkevert szódabikarbónát is adjuk a keverékhez. Öntsük hozzá az egészet a száraz anyagokhoz és jól keverjük össze. Sütőpapírral borított sütőlapra adagoljuk a masszát, kb. 1 evőkanálnyit. Nedves kanál hátlapjával kicsit lapítsuk el a kupacokat és légkeveréses sütőben 160 fokon kb. 10 perc alatt süssük aranybarnára. Sülés közben én le szoktam nyomni néha a kekszeket, hogy szép laposra süljenek, de persze az sem baj, ha kicsit felpuffad (ha valakinek úgy tetszik).
Nem szabad túlsütni (mint általában semelyik kekszeket), mert akkor kiszárad és kemény lesz. A sütőből kivéve pár percig állni hagyjuk a tepsin, majd rácson teljesen kihűtjük. Jól záródó fém dobozban sokáig eláll (bár erre nem szokott szükség lenni), de jól fagyasztható is.
És szuper gasztroajándék lehet belőle, sokkal menőbb, mint egy doboz bon-bon. Sőt, még jótékonysági sütivásárra is remek tipp, bezacskózva, felcímkézve, mi is vittünk már ilyet az oviba, nagy volt a sikere.
Fotók: Fördős Péter