Kekszes vagyok, tudjátok. Íme egy nagyon finom, omlós vajas keksz, aszalt áfonyával és natúr pisztáciával. A kedvenc aszalvány és olajos mag párosommal. Persze ezek ízlés szerint variálhatók!
A masszát henger alakra formázva hűtőbe teszem, és sütés előtt csak felszeletelem, így nyújtani és szaggatni sem kell, pillanatok alatt megvan az egész és már majszolhatjuk is a kávé mellé. Mert a kávé mellé kekszet kell enni.
Szépen becsomagolva remek gasztroajándék lehet belőle.
Hozzávalók (kb 40 db lesz belőle), a recept eredetije egy régi Good Food-ban volt
- 175 vaj
- 85 g nádcukor
- 225 g liszt
- fél vanília rúd kikapart magjai
- 75 g aszalt áfonya
- 75 g pucolt natúr pisztácia durvára vágva
A szobahőmérsékletű vajat alaposan kikeverjük a cukorral és vaníliával, majd hozzadjuk a lisztet. A pisztáciát durvára vágjuk és az áfonyával együtt a masszába szórjuk. Egy folpack segítségével két kb. 4 cm átmérőjú hengert formázunk a tésztából, és hűtőbe tesszük. Ha egy picit megszilárdul, akkor egy éles késsel kb 1 cm vastag szeleteket vágunk belőle, és sütőpapírral borított tepsin, 160 fokon 12 perc alatt megsütjük. Ne barnuljon nagyon meg, mert akkor kiszárad!
A nyers tészta akár napokig eláll a hűtőben (mélyhűtőben hónapokig is), de felszeletelés előtt egy picivel vegyük ki, mert ha túl hideg, akkor törik, miközben vágjuk és nem lesznek szépek a szeletek. Persze ha valaki ennél is szabályosabb kekszeket szeretne, akkor akár nyújthatja és szaggathatja is a tésztát, de szerintem azt a macerát nem éri meg, ez a maga egyszerűségével nagyszerű!
A kész kekszek jól záródó fém dobozban sokáig elállnak, de erre nem igen szokott szükség lenni, nagyon eteti magát...
Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj!