Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

Áfonyás-pisztáciás keksz

kávé mellé, vagy akár gasztroajándéknak

2015. május 08. - HZsuzsi84

img_3950.JPG

Kekszes vagyok, tudjátok. Íme egy nagyon finom, omlós vajas keksz, aszalt áfonyával és natúr pisztáciával. A kedvenc aszalvány és olajos mag párosommal. Persze ezek ízlés szerint variálhatók! 

A masszát henger alakra formázva hűtőbe teszem, és sütés előtt csak felszeletelem, így nyújtani és szaggatni sem kell, pillanatok alatt megvan az egész és már majszolhatjuk is a kávé mellé. Mert a kávé mellé kekszet kell enni. 

Szépen becsomagolva remek gasztroajándék lehet belőle. 

Hozzávalók (kb 40 db lesz belőle), a recept eredetije egy régi Good Food-ban volt

img_3953.JPG

  • 175 vaj
  • 85 g nádcukor
  • 225 g liszt
  • fél vanília rúd kikapart magjai
  • 75 g aszalt áfonya
  • 75 g pucolt natúr pisztácia durvára vágva

2015_05_06_1.jpg

A szobahőmérsékletű vajat alaposan kikeverjük a cukorral és vaníliával, majd hozzadjuk a lisztet. A pisztáciát durvára vágjuk és az áfonyával együtt a masszába szórjuk. Egy folpack segítségével két kb. 4 cm átmérőjú hengert formázunk a tésztából, és hűtőbe tesszük. Ha egy picit megszilárdul, akkor egy éles késsel kb 1 cm vastag szeleteket vágunk belőle, és sütőpapírral borított tepsin, 160 fokon 12 perc alatt megsütjük. Ne barnuljon nagyon meg, mert akkor kiszárad! 

A nyers tészta akár napokig eláll a hűtőben (mélyhűtőben hónapokig is), de felszeletelés előtt egy picivel vegyük ki, mert ha túl hideg, akkor törik, miközben vágjuk és nem lesznek szépek a szeletek. Persze ha valaki ennél is szabályosabb kekszeket szeretne, akkor akár nyújthatja és szaggathatja is a tésztát, de szerintem azt a macerát nem éri meg, ez a maga egyszerűségével nagyszerű! 

A kész kekszek jól záródó fém dobozban sokáig elállnak, de erre nem igen szokott szükség lenni, nagyon eteti magát...

img_3956.JPG

img_3967.JPG

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr527434882

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2015.05.08. 18:13:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása