Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

Az első számú családi receptünk

házi csokitorta

2015. június 27. - HZsuzsi84

img_4418.JPG

Minden családban vannak olyan receptek, amik generációról generációra öröklődnek tovább. Persze nem csak a különlegessége miatt lehet ez így, hanem mondjuk mert egy jeles eseményhez kötődnek. Anyukámtól nászajándékba kaptam egy kézzel írt szakácskönyvet, amiben a desszerteknél az első számú recept volt ez a főzött csokoládékrém azzal a megjegyzéssel: "hogy ne legyen szülinap csokitorta nélkül". Még csak 7 éve volt, de ez az oldal már rongyos... (pedig már fejből fújom a receptet :))

Gyerekkorunkban minden szülinapunkon ez volt "A" torta. Lágy főzött csokikrém, (nem tömős vajas krém!!!), puha piskóta, tetején tejszínhab, isteni finom! Még a blog előtt is sokan elkérték már a receptjét, szóval hintem az igét már régóta :) Na de most közzé teszem itt is. Mert megérdemli :)

A képen épp a nővéremmel vagyok a 4. szülinapomon :) Késsel-villával tolom a csoki tortát :)

kep_55_1.jpg

A férjemnek is nagy kedvence. Múlt héten az ő szülinapjára gluténmentes piskótával csináltam (sima liszt helyett rizsliszttel, tökéletes!). 

Hozzávalók:

img_4419.JPG

 

  • 3 tojás
  • 300 g porcukor
  • 5 ek holland kakaópor
  • 300 ml tej (laktózmentes verzióban mandulatej)
  • 3 ek liszt (gluténmentes verzióban fele-fele arányban kukoricaliszt és rizsliszt) 
  • 1 csipet só
  • fél vaníliarúd 
  • elméletileg 150 g vaj/margarin (de én kb. fele ennyit szoktam bele tenni, minél több a vaj, annál sűrűbb lesz a krém, amikor kihűl)

Az egész tojásokat a porcukorral felverjük, majd hozzákeverjük a lisztet és a kakaóport, meg egy kicsi hideg tejet. A  maradék tejet felfőzzük a vaníliával és egy csipet sóval, majd fokozatosan a tojásos masszához keverjük. Az egészet visszaöntjük a lábosba és lassú tűzön, állandó kevergetés mellett addig főzzük, míg besűrűsödik. Eleinte azt hisszük, hogy egy örökkévalóságig fog tartani, de elég hamar megtörténik, szóval nem szabad magára hagyni, mert akkor csomós lesz. 

A tűzről levéve langyosra hűtjük, majd beletesszük a vajat és habverővel jól kikeverjük, hogy szép fényes és homogén legyen. Ha túl meleg még a krém, akkor nagyon beleolvad a vaj és túl folyós lesz, ha meg már hideg, akkor egyáltalán nem olvad el benne és csomós lesz a vajdarabkáktól. Ezért fontos, hogy megfelelő (langyos) hőmérsékleten keverjük bele a vajat. 

A piskóta most egy sima 6 tojásos piskóta volt gluténmentes verzióban (ahány tojás annyi kanál cukor és rizsliszt + 1 kanál keményítő, tojásfehérje habbá verve, cukor+tojássárgája fehéredésig keverve, majd bele a liszt, a keményítő és a tojáshab). 

De sima egész tojásos gyors piskótával is tökéletes: 5 egész tojás + 15 dkg cukor, bele 15 dkg liszt és egy csipet só. Ha nem választjuk szét a tojásokat, akkor a végeredmény egy picit tömörebb lesz, nem lesz annyira légiesen könnyű a piskóta, mint a tojáshabos verzió, viszont sokkal könnyebb vele dolgozni, nem emelkedik meg és esik össze sütés után, könnyebb lapokra vágni, kevésbé morzsálódik, szóval kezdőknek azt ajánlanám. 

A piskótát 23 cm-es formában sütöttem, 170 fokon kb. 35 perc alatt sül meg .

A kihűlt piskótát 3 lapba vágjuk és megkenjük gazdagon a kihűlt krémmel, majd kívülről is bevonjuk vele. Tejszínhabbal és meggyel díszítettem. 

img_4416.JPG

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr207573636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krityuka 2016.12.08. 11:14:00

Szia, a megadott mennyisegek jok? Mar 2x probaltam, de a krem mindig folyos maradt. Igaz nem teszek bele 30 deka cukrot, mert akkor iszonyat edes.vajbol a megadott mennyiseget tettem bele.koszi a valaszt.

HZsuzsi84 2016.12.08. 11:52:59

@Krityuka: biztos hogy jók. Tökéletesnek kell lennie. Hidd el, egyáltalán nem lesz nagyon édes ennyi cukorral. A jó minőségű keserű kakaópor mellé (az 5 ek., az jó sok!!) pont kell ennyi. Meg elég nagy adag lesz belőle. Már a főzésnél szépen be kell sűrűsödnie, a vajtól csak krémesebb lesz, nem attól sűrűsödik be. Én abszolút nem szeretem a geil, édes dolgokat és ez egy lágy, könnyű krém lesz. Próbáld meg így!
süti beállítások módosítása