Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

Málnás eton mess

lágy tejszínhab málnával és kókuszos habcsókkal

2015. július 16. - HZsuzsi84

img_5271.JPGBár múlt héten vége lett a Wimbledonnak (ahol tradicionális "büfé kajának" számít a tejszínhab és az eper párosa), és már eperszezon sincs, de az angolok klasszikus desszertje az eton mess: a tejszínhab+eper+habcsók trió málnával is tökéletes finomság. Ha a habcsókot előre megcsináljuk, akkor egy néhány perces édességről van szó, szóval érdemes felvenni a repertoárba. Az előre elkészített habcsók meg jól záródó fémdobozban vígan eláll (ha viszont kint hagyjuk, akkor a levegő páratartalmát magába szívja és szivacsos lesz, nem ropogós). 

Amellett, hogy az epret málnával válottam ki, a habcsókba egy kis kókuszreszeléket is raktam, még kókuszchipset is szórtam volna a tetejére, de az pont nem volt itthon (és friss kókusz sem, abból szoktam csinálni). 

img_5262.JPG

Hozzávalók: 

a habcsókhoz: 

  • 2 tojásfehérje
  • 6 dkg cukor
  • 6 dkg porcukor
  • 1 csipet só
  • 2 ek kókuszreszelék

az összeállításhoz: 

  • 4 dl tejszín
  • 4 tk porcukor
  • 50 dkg málna

 A habcsókhoz a tojásfehérjét a robotgép keverőtáljába öntjük és verni kezdjük. A kétféle cukrot és a sót összekeverjük és ha már  a tojás elkezd habosodni, akkor kanalanként adagoljuk hozzá, minden kanál után pár percig járatjuk a gépet, hogy felvegye a cukrot és szép fényes, kemény hab legyen belőle.

img_5227.JPG

Akkor van kész, ha gyakorlatilag vágható kemény habot kapunk, ami a habverő hegyén csúcsosan megáll. Ekkor egy spatulával hozzáforgatjuk óvatosan a kókuszreszeléket is. 

img_5229.JPG

A kész masszát sütőpapírral borított tepsire halmozzuk (én 9 nagyobb halmot csináltam, de lehet több picit is) és 140 fokra előmelegített sütőbe toljuk, a hőfokot azonnal 110-re mérsékeljük, majd 70 percen keresztül sütjük. Ha lejárt a sütési idő, kitámasztjuk a sütő ajtaját, és benne hagyjuk teljesen kihűlni a habcsókokat. 

img_5234.JPG

A málna felét villával összetörjük és a tejszínt is habbá verjük a porcukorral. 

img_5246.JPG

A kihűlt habcsókok harmadát összemorzsoljuk (akár a gyerekeket is bevonhatjuk). 

 img_5254.JPG

A habcsók darabokat és a málna pürét nagy mozdulatokkal óvatosan a felvert tejszínhabba keverjük. 

img_5248.JPG

Az alkotó elemeket a poharakba rétegezzük: kevés habcsók morzsa, néhány szem málna, majd jöhet a hab és a tetejére megint málna és habcsók darabok díszítésnek. 

img_5257.JPG

Azonnal fogyasztható, de néhány óra hűtés sem árt neki, azért sokkal előbb nem lehet elkészíteni, mert összeesik a hab, megszívja magát a habcsók és levet ereszt a gyümölcs.

img_5264.JPG

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr667630174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kristóf Fekete 2015.08.20. 00:02:36

ez az adag körülbelül hány főre szól?
süti beállítások módosítása