Bár múlt héten vége lett a Wimbledonnak (ahol tradicionális "büfé kajának" számít a tejszínhab és az eper párosa), és már eperszezon sincs, de az angolok klasszikus desszertje az eton mess: a tejszínhab+eper+habcsók trió málnával is tökéletes finomság. Ha a habcsókot előre megcsináljuk, akkor egy néhány perces édességről van szó, szóval érdemes felvenni a repertoárba. Az előre elkészített habcsók meg jól záródó fémdobozban vígan eláll (ha viszont kint hagyjuk, akkor a levegő páratartalmát magába szívja és szivacsos lesz, nem ropogós).
Amellett, hogy az epret málnával válottam ki, a habcsókba egy kis kókuszreszeléket is raktam, még kókuszchipset is szórtam volna a tetejére, de az pont nem volt itthon (és friss kókusz sem, abból szoktam csinálni).
Hozzávalók:
a habcsókhoz:
- 2 tojásfehérje
- 6 dkg cukor
- 6 dkg porcukor
- 1 csipet só
- 2 ek kókuszreszelék
az összeállításhoz:
- 4 dl tejszín
- 4 tk porcukor
- 50 dkg málna
A habcsókhoz a tojásfehérjét a robotgép keverőtáljába öntjük és verni kezdjük. A kétféle cukrot és a sót összekeverjük és ha már a tojás elkezd habosodni, akkor kanalanként adagoljuk hozzá, minden kanál után pár percig járatjuk a gépet, hogy felvegye a cukrot és szép fényes, kemény hab legyen belőle.
Akkor van kész, ha gyakorlatilag vágható kemény habot kapunk, ami a habverő hegyén csúcsosan megáll. Ekkor egy spatulával hozzáforgatjuk óvatosan a kókuszreszeléket is.
A kész masszát sütőpapírral borított tepsire halmozzuk (én 9 nagyobb halmot csináltam, de lehet több picit is) és 140 fokra előmelegített sütőbe toljuk, a hőfokot azonnal 110-re mérsékeljük, majd 70 percen keresztül sütjük. Ha lejárt a sütési idő, kitámasztjuk a sütő ajtaját, és benne hagyjuk teljesen kihűlni a habcsókokat.
A málna felét villával összetörjük és a tejszínt is habbá verjük a porcukorral.
A kihűlt habcsókok harmadát összemorzsoljuk (akár a gyerekeket is bevonhatjuk).
A habcsók darabokat és a málna pürét nagy mozdulatokkal óvatosan a felvert tejszínhabba keverjük.
Az alkotó elemeket a poharakba rétegezzük: kevés habcsók morzsa, néhány szem málna, majd jöhet a hab és a tetejére megint málna és habcsók darabok díszítésnek.
Azonnal fogyasztható, de néhány óra hűtés sem árt neki, azért sokkal előbb nem lehet elkészíteni, mert összeesik a hab, megszívja magát a habcsók és levet ereszt a gyümölcs.
Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj!