Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

Serpenyős palacsinta karamellizált almával

ez a 'dutch baby'

2017. február 15. - HZsuzsi84

img_9361_large.JPG

Gyerekkorom egyik nagy kedvence volt a bundás alma:  sűrű palacsintatésztába mártott almakarikák olajban kisütve, fahéjas porcukorral megszórva. Mivel nem igazán szeretek olajban sütni semmit, nem csak azért, mert nem túl egészséges, hanem mert pillanatok alatt lesz iszonyú büdös tőle a lakásban, így sokkal szívesebben csinálok serpenyős almás palacsintát, menőbb nevén dutch babyt, ami sokkal kevesebb macera, nem lesz olajszag és a végeredmény viszont legalább annyira finom. 

A vajon kevés nádcukorral és fahéjjal karamellizálom az almaszeleteket, majd jöhet rá a palacsintatészta, és a sütőben elkészül negyed óra alatt. Ha elhangzik az ominózus kérdés, hogy "mi lesz a finomság?" - ezt bármikor be lehet vetni. Egy gyors hétköznapi desszert gyanánt, egy ráérős hétvégi reggeli lezárásaként, vagy egy tartalmasabb leves után második fogásként is tökéletes. 

img_9385_large.JPG

Hozzávalók:

  • 2 tojás
  • 1,5 dl tej (zsírosabb fajta, vagy fele-fele arányban tejszín és tej)
  • 3 púpos ek. liszt
  • 1 fél vaníliarúd kikapart magjai
  • vaj, 4 kisebb alma, 2 ek. nádcukor, 1 mk. fahéj

Egy darabka vajat megolvasztunk egy serpenyőben és a cikkekre vágott almát rádobjuk, megszórjuk a nádcukorral és a fahéjjal, és pár perc alatt karamellizáljuk, így az almák picit megpuhulnak, de fontos, hogy ne essenek szét. Nem kell kevergetni, csak rázogatni a serpenyőt.

img_9356_large.JPG

Közben összekeverjük a masszát, a tojásokat felverjük egy csipet sóval, beleszitáljuk a lisztet és hozzáadjuk a tejet, meg a vaníliát. Nem kell túlkeverni, csak legyen homogén massza. 

A karamellizált almára öntjük a masszát és 200 fokos sütőben 15 perc alatt megsütjük. Porcukorral hintve langyosan tálaljuk. 

img_9376_large.JPG

Egy alma esetén maximum akkor érdekes, hogy mekkora, milyen szabályos és szép fényes-e a héja, ha egy tetszetős gyümölcstálra szeretnénk kirakni. Tény, hogy egy fényes hibátlan piros almába szívesebben harap bele az ember, mint egy ág által megnyomott kevésbé szabályos darabba, de ha felhasználjuk, megpucoljuk és felvágjuk, akkor aztán semmi jelentősége nincs a kiinduló állapotnak. 

img_9350_large.JPG

Tesco szeretne fellépni az élelmiszer-pazarlás ellen,  így Perfectly Imperfect néven egyelőre teszt jelleggel elkezdtek olyan zöldségeket, gyümölcsöket forgalmazni, amik picit szépséghibásak, de a maguk tökéletlenségükben tökéletesek, az új kínálattal a céljuk, hogy már a termelői oldalon is csökkentsék a pazarlást. 

Ezek a gyümölcsök, zöldségek csak külsőleg nem felelnek meg a szabványméreteknek vagy -formáknak, belsőleg ugyanolyan minőségűek és kiválók mint szabályos társaik. Az almák nem óriási mosolygós piros almák,  még az is lehet, hogy megnyomta őket az ág és a héjuk emiatt foltos, a répák nem válogatottan ugyanakkorák és néha lehet, hogy még görbék is, a krumplik lehet, hogy kicsit göcsörtösek, de ez a végeredményen nem látszik. A belőlük készült étel ugyanolyan. Keressétek ezeket a Tesco polcain (a teszt projekt során egyelőre csak 12 áruházban), és főzzetek, süssetek belőlük bátran!

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr912263466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

felső határ nincs 2017.02.16. 19:36:45

nyilván nádcukor

nem tudok olyan országot, ahol nádból csinálják a cukrot és alma is terem, autentikusnak tünik

HZsuzsi84 2017.02.16. 21:01:06

@felső határ nincs: Most ez komoly??? Senki nem mondta, hogy autentikus. Nyilván lehet csinálni fehér cukorral is. Én jobban szeretem a nádcukrot. És mivel bármelyik szupermarketben kapható, így nem látom túl nagy gondnak, hogy ezt írtam a receptbe...

alma hercegno 2017.02.16. 21:53:28

@felső határ nincs: atyaisten, egy ételt csak olyan összetevőkből lehet készíteni, amelyek ugyanazon országban teremnek??? Hallgattál volna, bölcs maradtál volna...

brownie1158 2017.02.18. 15:32:56

Isteni lett, köszönöm a receptet:)

HZsuzsi84 2017.02.22. 19:35:48

@brownie1158: de jó, örülök nagyon :)
süti beállítások módosítása