Gyerekkorom egyik nagy kedvence volt a bundás alma: sűrű palacsintatésztába mártott almakarikák olajban kisütve, fahéjas porcukorral megszórva. Mivel nem igazán szeretek olajban sütni semmit, nem csak azért, mert nem túl egészséges, hanem mert pillanatok alatt lesz iszonyú büdös tőle a lakásban, így sokkal szívesebben csinálok serpenyős almás palacsintát, menőbb nevén dutch babyt, ami sokkal kevesebb macera, nem lesz olajszag és a végeredmény viszont legalább annyira finom.
A vajon kevés nádcukorral és fahéjjal karamellizálom az almaszeleteket, majd jöhet rá a palacsintatészta, és a sütőben elkészül negyed óra alatt. Ha elhangzik az ominózus kérdés, hogy "mi lesz a finomság?" - ezt bármikor be lehet vetni. Egy gyors hétköznapi desszert gyanánt, egy ráérős hétvégi reggeli lezárásaként, vagy egy tartalmasabb leves után második fogásként is tökéletes.
Hozzávalók:
- 2 tojás
- 1,5 dl tej (zsírosabb fajta, vagy fele-fele arányban tejszín és tej)
- 3 púpos ek. liszt
- 1 fél vaníliarúd kikapart magjai
- vaj, 4 kisebb alma, 2 ek. nádcukor, 1 mk. fahéj
Egy darabka vajat megolvasztunk egy serpenyőben és a cikkekre vágott almát rádobjuk, megszórjuk a nádcukorral és a fahéjjal, és pár perc alatt karamellizáljuk, így az almák picit megpuhulnak, de fontos, hogy ne essenek szét. Nem kell kevergetni, csak rázogatni a serpenyőt.
Közben összekeverjük a masszát, a tojásokat felverjük egy csipet sóval, beleszitáljuk a lisztet és hozzáadjuk a tejet, meg a vaníliát. Nem kell túlkeverni, csak legyen homogén massza.
A karamellizált almára öntjük a masszát és 200 fokos sütőben 15 perc alatt megsütjük. Porcukorral hintve langyosan tálaljuk.
Egy alma esetén maximum akkor érdekes, hogy mekkora, milyen szabályos és szép fényes-e a héja, ha egy tetszetős gyümölcstálra szeretnénk kirakni. Tény, hogy egy fényes hibátlan piros almába szívesebben harap bele az ember, mint egy ág által megnyomott kevésbé szabályos darabba, de ha felhasználjuk, megpucoljuk és felvágjuk, akkor aztán semmi jelentősége nincs a kiinduló állapotnak.
A Tesco szeretne fellépni az élelmiszer-pazarlás ellen, így Perfectly Imperfect néven egyelőre teszt jelleggel elkezdtek olyan zöldségeket, gyümölcsöket forgalmazni, amik picit szépséghibásak, de a maguk tökéletlenségükben tökéletesek, az új kínálattal a céljuk, hogy már a termelői oldalon is csökkentsék a pazarlást.
Ezek a gyümölcsök, zöldségek csak külsőleg nem felelnek meg a szabványméreteknek vagy -formáknak, belsőleg ugyanolyan minőségűek és kiválók mint szabályos társaik. Az almák nem óriási mosolygós piros almák, még az is lehet, hogy megnyomta őket az ág és a héjuk emiatt foltos, a répák nem válogatottan ugyanakkorák és néha lehet, hogy még görbék is, a krumplik lehet, hogy kicsit göcsörtösek, de ez a végeredményen nem látszik. A belőlük készült étel ugyanolyan. Keressétek ezeket a Tesco polcain (a teszt projekt során egyelőre csak 12 áruházban), és főzzetek, süssetek belőlük bátran!
Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj!