Meryl Streep Croque Monsieur-t (ejtsd: krok möszijő) készített az udvarlójának Steve Martinnak, az Egyszerűen Bonyolult c. filmben! Majd megjelent az exférj, Alec Baldwin, aki nosztalgikusan felfalta a maradékot :) Valahogy ez a jelenet hatott rám, azóta különös érzelmeket táplálok a Croque Monsieur iránt...
A franciák amúgy bármilyen szendvicsből előszeretettel csinálnak melegszendvicset, ami általában nem is tesz rosszat nekik :) Amikor Provence-ban jártunk, akkor úton-útfélen minden kávézóban, bisztróban, vagy útszéli kis büfében óriási bagetteket sütöttek meg melegszendvicsnek, akármi volt benne (sonka, camambert, paradicsom, ...).
Szóval a híres Croque Monsieur lényege: sonka, sajt (tipikusan gruyere) és egy dijoni mustárral ízesített sűrű besamel mártás. Ezt a szendvicset TILOS szendvicssütőben sütni, csakis serpenyőben, olvasztott vajon. A szendvicssütő kétségkívül megszentségtelenítése lenne a Croque Monsieur-nek.
Ezt a receptet elékszítettem a FEM3Café műsorában is, az adás visszanézhető itt.
Hozzávalók:
- 2 dkg vaj
- 1 ek. finomliszt
- 185 ml tej
- fél tk. dijoni mustár
- 1 tojássárgája
- só, bors, szerecsendió
- fehér kenyér
- sonka
- reszelt sajt, (valami markáns ízű, gruyere vagy cheddar)
- vaj a sütéshez
Az elkészítés egyetlen munkaigényes része (kb 3 perc): a besamel elkészítése. A vajat megolvasztjuk, a liszttel elkeverjük, majd lassan hozzáöntjük a tejet, belekeverjük a mustárt, folyamatos kevergetés mellett besűrítjük. Fűszerezzük sóval, borssal és szerecsendióval (amit én frissen szeretek belereszelni, mert amellett, hogy sokkal finomabb,mint az őrölt, nagyon jó érzés reszelni) A tűzről levéve hozzákeverünk egy tojás sárgáját, ettől fog jobban besűrűsödni, mint egy általános besamel. Félretesszük hűlni.
Majd összeállítjuk a szendvicseket: kenyérszelet + besamel + sonka + reszelt sajt + kenyérszelet. Serpenyőben, olvasztott vajon mindkét oldalát aranybarnára sütjük.
Az eredmény: kívül ropogós (ahogy a neve is mondja: croque), belül a sonkára olvad az ízes sajt, és a finom mártás... félbevágva tálaljuk. Ennél többet a melegszendvics műfajából nem lehet kihozni. Kápráztassátok el a pasikat (és a gyerekeket!) szombat reggel egy ilyen reggelivel!
A mártás egyébként pár napig elvan a hűtőben (legalább 6 szendvicsre elegendő), szóval ha a debütálás után nagy a sikere, másnap meg is ismételhetitek!
Fotók: Fördős Péter
Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj!